Европейската комисия ще представи до края на март законодателно предложение за създаването на ваксинационните сертификати, които ще се наричат "дигитални зелени паспорти". Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Паспортите ще съдържат информация дали дадено лице е ваксинирано, ако все още не е ваксинирано - какви са резултатите от PCR теста или информация, че се възстановява след COVID-19.

Целта е тези "дигитални зелени паспорти" в ЕС да улеснят свободното придвижване в ЕС, а не да го ограничат или дискриминират.

ЕК ще представи правната рамка на тези паспорти, след което законодателната част трябва да бъде одобрена от всички държави-членки, съобщи БНТ.

Паралелно с това, вече тече подготовка и по техническата част - тоест свързването на всички здравни системи на ЕС в една, за да има достъп до тази база данни.

Дали държавите ще използват тези "дигитални зелени паспорти" и да ли те ще са задължителни за пътуване - това ще реши всяка една държава.

"Ако искаме ковид сертификатите или дигиталните зелени паспорти да влязат в сила до лятото, държавите-членки трябва да побързат с подготовката и въвеждането им. Държавите вече се разбраха за данните, които те ще съдържат, а ЕК е готова да координира работата по сигурността на тези паспорти и свързването на националните здравни системи. Еврокомисията ще направи и законодателно предложение за тези дигитални зелени паспорти, което може да се очаква до края на март. Целта е да гарантираме сигурно свободно движение в ЕС", каза Кристиян Виганд, говорител на ЕК.

Очаква се, освен дигитални, тези сертификати да могат да бъдат копирани и на хартия, така че хората да могат да ги показват, когато пътуват в ЕС.