"Ако имахме хеликоптер, спасителните операция в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха общо 11 часа", това заяви директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев тази сутрин пред bTV.

Той коментира началото на новата година, което се оказа изключително натоварено за ПСС. Само за първите два дни на годината бяха проведени 3 спасителни акции в Стара планина, две от които вчера, 7 туристи пострадаха при инциденти, а един алпинист загина.

"Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа", каза Нешев.

"Чувам, че първият хеликоптер ще го имаме през 2023 г. А дотогава? Колко души трябва умрат?", попита директорът на Планинската спасителна служба и отбеляза, че темата за спасителните хеликоптери се повдига след инцидент в планината, но няколко дни след това отново се забравя.

Кадър от bTV

Що се отнася до причините за тези инциденти в планината, особено през последните дни, по думите те "са комбинирани. Подценяване на условията в планината и липса на информация за условията там.

"През последната година планините са пълни с хора, търсят начин да се раздвижат", каза Нешев.

Не е имало възможност загиналият на 2 януари алпинист да бъде спасен. Той е загинал още по време на падането от нараняванията си, съобщи шефът на ПСС.

Междувременно стана ясно, че тежките условия в планината затрудняват свалянето на тялото му и днес.

"Много хора си мислят, че като си купят екипировка, могат да покорят планината като в "Нешънъл Джиографик". Това е все едно да си купите въже и да мислите, че можете да вървите по него", така пък кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски поредицата от инциденти в Стара планина. Самият той е бил в хижа "Плевен" и е станал свидетел на част от инцидентите и спасителната акция. 

"Около 2:30-3:00 ч. забелязахме, че настъпи суматоха в хижата. Хижарят се разтича с бинокли, далекогледи. Оказа се, че алпинист, който се спуска от върха, забелязва момиче, което маха с ръка и бедства, помолило го да се притече на помощ. Притичвайки се на помощ на първата група, забелязва, че втората група изчезва от трасето, по което се спускат и се обажда на хижаря да ги потърси с бинокъла къде са спрели...", разказа Кукенски.

"Не разбирам как трябва да призоваваме хората да не си го причиняват. И вчера са ги предупреждавали хора и от връх Ботев и от хижа "Плевен", че екипировката, с която са тръгнали, не е подходяща за условията, въпреки това са си го позволили. Планината вчера беше прекрасна, но да я гледаш от прозореца, а не да тръгнеш по бетонирания лед с котки. Апелът ми е нека не превръщаме Априлци от естествена северна порта на парк "Централен Балкан" в портата към ада", призова кметът.