Близо 8 часа продължи втората за вчера спасителната акция в труднодостъпния район Северен Джендем, при която планински спасители от Ловеч и Троян се бореха за живота на четирима туристи, паднали в улей. Късно снощи всички пострадали бяха откарани в ловешката болница, без опасност за живота, с множество наранявания, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ. Тежко пострадали са двама от мъжете, които са бяха изведени от Джендема и свалени на носилки с тежки травми.

Оказа се обаче, че случаите не са първите нито за деня, нито за годината. Всъщност спасителната акция, която приключи през нощта, е третата едва от началото на годината и втора за вчерашния ден. Планинските спасители от Ловеч и Троян са спасили 7 души за два дни, и всички -попаднали в капана на планината по идентичен начин - подхлъзване, падане, търкаляне по отвес.

Вчера след 19 часа в подножието на връх Ботев не спираха да прииждат хора - близки на изпадналите в беда горе в планината.

"Мисля, че е имало доста лед. Едни са паднали, други са се спънали и така е станало", каза Владимир пред bTV.

"От моя гледна точка е доста заледено. В случая без котки беше доста трудно", допълва туристът Георги Иванов.

Планински спасители и доброволци поетапно подсилваха акцията.

"Четири-пет групи са качихме, не мога да ви кажа точната бройка. Адско е - лед и вятър, силен вятър", съобщава Сергей Терзиев от ПСС – Троян Няколко часа по-късно първият тежко пострадал турист беше изведен в ниското.

"Те са били с екипировка, но само с котки, неопитни, подхлъзнали са се от доста високо, пързаляли са се по склонове и са се травми рали. Това е.", казва Светослав Генков, началник на ПСС – Ловеч.

Снимка: bTV

Родителите на единия от спасените турист изказаха своята благодарност на спасителите. След минути разлика и вторият тежко пострадал бе транспортиран до линейката. Спасителите се поздравиха с успешно приключила акция.

"Всъщност тя тръгна с друга акция, която беше в същия район на друг улей. Имахме пострадал човек, който по същия начин се подхлъзва и 500 метра е летял в улея. В района Северен Джендем и то точно локализиран от Млечен чал - зимната пътека до следващата пътека, която е в близост до тази по Кабела. И аз съветвам всички туристи, които утре възнамеряват в тоя район да правят излет, просто да не си го помислят, защото наистина е жестоко.", казва Марин Хитров, ръководител на спасителната акция - ПСС – Троян.

За два дни пострадалите в района на Северния Джендем туристи са седем. За съжаление, вчера имаше и смъртен случай. Инцидентът е станал по същото време в събота, по северозападния склон на Стара планина. Алпинист, с неподходяща екипировка, е паднал от южната страна на Саръкая и е загинал. Тялото му ще бъде свалено едва днес, тъй като вчера спасителите не успяха да стигнат до него при тежките условия в планината. Ураганен вятър и гъста мъгла днес също пречат на началото на операцията в подножието на старопланинския връх Жълтец, съобщава БНР.