Трима служители на АГ "Шейнова" са с дисциплинарни наказания пзаради разменените бебета, като старшата акушерка в болницата е отстранена от длъжност, съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Румен Велев на брифинг тази сутрин.

"Сега мога да коментирам доклада, който получихме в петък от Медицински одит. Този доклад не беше изненада за нас, защото голяма част от него съвпадна с нашата вътрешна проверка, какво точно се е случило и как точно е станала размяната на бебетата, кои хора евентуално са имали пропуск или вина", каза д-р Велев.

На базата на проверката на болницата шефът на АГ "Шейново" съобщи, че е още в петък, преди излизането на доклада на "Медицински одит", касаещ случая с размяната на двете бебета в здравното заведение, е наложил дисциплинарни наказзания на трима.

"Наказани са старшата акушерка на Неонатологията, началникът на Неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата. Старшата акушерка е освободена от заемания пост и е понижена в длъжност", уточни д-р Велев.

Това обаче едва ли ще са единствените наказания.

"Очаква се резултата от проверката на досъдебното производство и ако се наложи след това ще има още по-тежки наказания", съобщи още д-р Велев.

Той подчерта, че е готов да поеме отговорност винаги и тази отговорност е един морален акт.

"Въпросът е дали аз съм допринесъл със своите действия съм допуснал да се стигне до този случай. За момента не виждам такава причини", коментира той въпос дали е готов да поеме отговорност за случилото се. И допълни: "Най-страшното в този случай е това, което преживяват семействата и това, което се случва с доверието между нас и нашите пациенти. Ако ние не успеем да преодолеем бързо случилото се, това ще бъде катастрофално".

Той съобщи, че вече са преразгледали всички протоколи и стандартни процедури, които имат в болницата за пътя на бебето от неговото раждане до изписването му и е започнало да ги преработ, не защото имат пропуски, а за да може да изградят много по-ясни и точни взаимовръзки, за да няма възможност за пропуск и грешка. В болницата вече се прилага двойна проверка при изписването на бебета в столичната болница "Шейново".

"Става дума за фиша, който ние използваме, стандартен образец от МЗ, в който при изписването ние пишем кой е предал бебето на майката и той се разписва, а срещу него се разписва майката. Там въвеждаме две допълнения - че освен акушерката, която дава бебето, там ще се разписва още един служител - най-вероятно или дежурна акушерка, ако е извън работно време, или старша или главна акушерка, ако това е в рамките на работното време. Тоест, ще имаме двойна проверка", обясни д-р Велев.

 

Неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нарушение, констатирано при проверката на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН), съобщи на брифинг вчера изпълнителният директор на агенцията проф. д-р Росен Коларов. Поне четирима медици от болница "Шейново" ще бъдат привлечени към административнонаказателно производство и ще бъдат глобени, след като "Медицински надзор" приключи работа по казуса с разменените бебета, каза от своя страна Оля Василева, държавен инспектор в ИАМН.

Адвокатът по медицинско право Калина Михайлова коментира по БНТ днес, че административните наказания за разменените бебета не отменят да се търпи наказателна и гражданска отговорност.

Тя посочи, че актовете за раждане на двете разменени бебета са попълнени коректно. Оттук нататък с оглед на оспорване и доказване на произход зависи от доброволността на майките.  Ако се пристъпи до признаване на грешката и от двете страни би могло да се стигне до доста по-бърза процедура, при която децата да бъдат настанени при биологичните си родители.