Вчера той заяви, че студентските окупации в миналото са довели до разпарчeтосването на селското стопанство и до приватизация на безценица.

“Подобни твърдения според нас са неверни и манипулативни и от историческа, и от политическа гледна точка”,
смятат обаче преподавателите.

Те добавят, че действията на студентите на два пъти досега са помогнали на страната ни да коригира грешките си и да тръгне в демократична, проевропейска посока.

По същия начин и днес Ранобудните студенти посочват ключово важни проблеми на управлението: нелегитимните връзки на управляващите с корпоративни групи, имитирането на социално-ориентирана политика, разпалването на вражди и сътрудничеството на управляващите партии с компрометирани, ксенофобски партии, изброяват още преподавателите.


Според тях неразбирането на Станишев за ролята на студентите след 1989 г., както и нежеланието му да заеме категорична позиция за радикалните националистически партии като "Атака" и ксенофобската им реторика, още веднъж потвърждавало съмненията им в способността му, както и тази на БСП, да водят отговорна, проевропейска политика в интерес на обществото ни.

"Това са две допълнителни основания да застанем още по-твърдо зад исканията на Ранобудните студенти за оставка на правителството на г-н Орешарски и за свикване на нови парламентарни избори”, се казва още в писмото.

Под него са се подписали 91 преподаватели.

Вчера полицията помогна на Сергей Станишев да влезе и излезе от сградата на парк-хотел "Москва", където се намира студиото на "Всяка неделя", за да го скрият от протестиращи.

От днес Ректоратът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е под тотална окупация на студентите. Вериги и катинари заключиха двора, а журналисти, администрация и преподаватели вече не се допускат.

Администрацията в Ректората няма да работи днес и утре.

"Нулева година няма да има, ще има просто удължаване - или на срока, или на сесията, или намаляване на сесията, не е нещо фатално",
коментира пред журналисти Ивайло Динев от Ранобудните студенти.

Той направи това изказване, след като беше попитан - след като по правилник остава месец и половина до обявяване на нулева академична година, готови ли са Ранобудните студенти да стоят толкова време в Ректората и да поемат този риск.

"Фатално ще е, ако студентите в този момент си мислят за сесията, за лекциите си, а не мислят за бъдещето си", коментира Динев.

Над 600 студенти и преподаватели са се подписали в подписката срещу окупацията на Ректората, каза за БТА Александър Николов - докторант в Историческия факултет на СУ, и член на Студентско-ученическото движение "Призив за образование".