Очаква се в първите дни на парламента в дневния ред на народните представители да влязат и спешни промени в Закона за движение по пътищата за задължителни колани в автобусите след катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души.

Трябва ли задължителните колани да бъдат поставени във всички автобуси и това ли е причината за големия брой жертви на пътя - темата коментираха в студиото на сутрешния блок на БНТ автомобилният състезател и експерт по пътна безопасност Димитър Илиев и Петър Захариев, член на УС на Националната асоциация на автомобилните превозвачи.

"Само човек, който не е преживявал катастрофа, може да има пренебрежително отношение към предпазните колани. Имал съм възможността многократно да правя катастрофа по време на състезание и знам, че именно колана е нещото, което спасява човешки живот. Точно затова стоя твърдо зад позицията, че МПС-тата трябва да бъдат оборудване с колани, но и пътниците в тях да ги използват както на предните, така и на задните седалки", каза автомобилният състезател и експерт по пътна безопасност Димитър Илиев.

Що се отнася до автобусите, по думите му, там нещата са малко по-сложни.

"Според мен колани трябва да има и те трябва да бъдат използвани от пътниците. Защото хората не са запознати затова колко важен е коланът и как той спасява живота в една катастрофа и затова пренебрегват този момент и не ги използват", каза още експертът.

Петър Захариев също е категоричен за безспорната роля на коланите.

"Те са особено необходими, включително в автобусите. Всички нови автобуси след 2008 г. са оборудвани с колани", коментира той.

Захариев посочи, че въпросът е за старите автобуси, от които има доста голям брой в движение у нас

"Нашето мнение, на превозвачите, е, че старите автобуси трудно ще се преоборудват поради техническа спецификация. Монтирането на коланите е конструктивна промяна на седалките, за която се изисква съответния сертификат от завода производител. Този сертификат със сигурност няма да бъде издаден, защото в нито една европейска държава такава практика няма", обясни превозвачът.