Тя даде начало на проекта, финансиран по схема ”Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради” от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., предаде "Фокус".
Бенефициент по него е дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

180 сгради в цялата страна се очаква да бъдат обновени в рамките на проекта, обясни министърът. Целта е общо 6100 жилища да бъдат обновени и така на практика от европейското финансиране да могат да се възползват около 13 500 души в цялата страна. Идеята е да се постигне намаляване на топлинните загуби и финансови икономии до 50%, каза Павлова.

За апартамент 70-80 кв. м санирането струва средно 10 000 лева, от които МРРБ дава половината.
"Даваме 100% финансиране за техническо обследване, паспорт на сградата. Плаща се 50% от проектирането, 50% от строителните работи. 70% от общите разходи за една сграда се покриват със средства по ОП „Регионално развитие”, обясни Павлова.
Тя обясни, че не става въпрос за саниране на панелни жилища, а за обновяване на домовете, включително тухлени сгради.

На 1 юли ще започне подаването на формуляри на сдруженията на собствениците, които искат да участват. Павлова уточни, че не е нужно да има регистрирано такова сдружение за първата стъпка, а е достатъчно да е свикано общо събрание и етажната собственост да е решила, че ще прави обновяването на сградата.

Проектните мениджъри ще запознаят сдруженията на собствениците на жилища с условията на кредитиране за 50-процентното съфинансиране на обновяването на сградите от Фонда за жилищно обновяване, съобщи ръководителят на
Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Останалата сума за обновяване е по линия на оперативната програма, тоест безвъзмездна.
Фондът е с капитал от 14 млн. лева - 13 млн. лева от ОПРР и 1 млн. лева от избраната за оператор банка - Корпоративна търговска банка. Тя ще предоставя нисколихвени кредити до 10 години или банкови гаранции пред друга банка. Лихвеният процент е средно два пъти по-нисък от пазарния и ще бъде определян спрямо кредитния риск на собствениците.
Павлова уточни, че банката е избрана с открита и прозрачна процедура по Закона за обществените поръчки. Банките, които са се явили, са били две, другата е Първа инвестиционна банка. КТБ е избрана заради по-добрата оферта.

Наскоро втората от общо трите обществени поръчки за стартирането на усвояването на 63 млн. лв. от ОПРР, предназначени за енергийна ефективност, се препъна. При отварянето на офертите в регионалното министерство преди няколко дни стана ясно, че липсват кандидати да извършват енергийно обследване на сградите в два от седемте региона - Югоизточен и Северен централен.
Преди седмица не се намери и фирма, която иска да е проектен мениджър на програмата в Северозападна България.
Ако въпреки удължаването на срока за подаване на оферти за Северозападния район, все още няма кандидат за проектен мениджър по процеса, министерството ще изпрати служебни мениджъри, които да подпомагат хората. По същия начин ще се подхожда и за районите, за които няма кандидати за извършване на обследвания на многофамилни жилищни сгради и изготвяне на технически паспорти.