5000 лв. на семейство за саниране свалят наполовина сметките за парно

Намаляване на топлинните загуби и финансови икономии над 50% ще се получават при енергийно обновяване на жилищни сгради, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Обратно в новината

Коментари - 5000 лв. на семейство за саниране свалят наполовина сметките за парно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Докато са тия управляващи никакви собствени пари не мисля да вкарвам в държавните им далавери

Аз съм обикновен български пенсионер. Нямам близки, нямам деца. Помощ - отникъде. Живот, като чалга на циганите Получавам като бивш дребен чиновник пенсия от 289 лева. Направете бърза сметка. С тези пари трябва да се отоплявам, при положение, че февруари ми струва 150 лева, януари - с 40% повече. Искат ми 172 лева за панелката годишен данък. За Ладата отпреди 25 години, която дори не знам на кое бунище за скраб е - накуп ми взеха 135 лева, защото не съм бил свалил старите номера. За лекарства против кръвното - 54 лева през две седмици. В момента не се храня, защото едно яйце е между 18 и 40 стотинки. За карта за път из града - 8 лева като инвалид. Питам Дянков и подобните му - защо, след като сте управници, не пробвате да живеете един месец с моята пенсия? Вие просто не искате и за миг да мислите , че има такива като мене. За вас ние сме сенки, несъществуващи ваши избиратели. Затова трябва да ви махнат от България, та да тръгнем към нормалните държави.

НИКОЙ НЕ ВИ КАРА НАСИЛА НИТО ДА СЕ САНИРАТЕ, НИТО ДА СЕ КЪПЕТЕ. ТОВА СА СИ ПОДАРЪЦИ С НАШИТЕ ПАРИ, АМА ПАК ВИЕТЕ И ПЛЮЕТЕ.КОМУНДЕТАТА СА СВИКНАЛИ САМО ДА КРАДАТ, ОПИТВАТ ДА ВНУШАТ, ЧЕ ВСИЧКИ СА КАТО ТЯХ. ЖИВЕЙТЕ СИ В МНОГОЕТАЖНИТЕ БЕТОННИ ГАРАЖИ, ДОКАТО ВИ ПАДНАТ НА ГЛАВИТЕ! ТЕЗИ ПОДАЯНИЯ НЕ ГИ ЗАСЛУЖАВАТЕ.

Може би ако паднат е по добрият вариант.Нова къща на стари основи не се строи-народна мъдрост.

Я иди да търкаляш леблебии по някоя магистрала на Бойко,вместо да плюеш по народа си!Засрами се!

бая са я охранила госпожата Павлова за 3 год. управление аферим , машаала голяма п.тарана е станала чок гюзел.

а 10 000 лева дали ще свалят сметките за порно със 100 % ?Те тогава топлофикации,некове и мекове ще фалират.

ТАЗИ СУМА ДАЛЕЧ НАДХВЬРЛЯ РЕАЛНИТЕ РАЗХОДИ ЗА ТАЗИ ДЕЙНОСТ. ИЛИ ТОВА Е НАЧИН ЗА "ОСВОЯВАНЕ" НА ПАРИ ОТ НОВОИЗЛЮПЕНИ "КОНСУЛТАНТСКИ АСОЦИАЦИИ",ОТ ХОРА ЗАКУПИЛИ "ТЕРМОКАМЕРИ" И ДР.ПОДОБНИ "СПЕЦИАЛИСТИ".ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ "ИЗЯВИТЕ"ИМ В ПЕЧАТА-СИЛНО НАПОДОБЯВАТ ДЕЙСТВИЯТА НА О.БЕНДЕР.ТА НА ВЬПРОСА: КАКВО,НА КАКВИ ЦЕНИ,В КАКВИ СРОКОВЕ ЩЕ СЕ ПРАВИ.КАК ЩЕ СЕ ПРЕСЕКАТ АПЕТИТИТЕ НА МОШЕНИЦИТЕ УСЕТИЛИ ВЕЧЕ ВЬЗМОЖНОСТ ДА НИ " КОНСУЛТИРАТ" И "ЕНЕРГИЙНО "ИНФОМИРАТ. НО ИЗОБЩО ТАКАВА АКЦИЯ В ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА И ДОХОДИ НА МАСАТА ХОРА Е ПОЧТИ НЕВЬЗМОЖНА.ДА НЕ ГОВОРИМЕ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ И ФАНТАСТИКАТА ЧЕ ТО МОЖЕ С РЕШЕНИЕ НА 67% ОТ БЛОКА ДА СЕ ИЗТЕГЛИ БАНКОВ ЗАЕМ НА ИМЕТО НА ВСЕКИ ЕДИН СОБСТВЕНИК.ИЛИ АПЕТИТИТЕ ЮРИДИЧЕСКОТО ЛИЦЕ ДА СЬБИРА ЗАДЬЛЖЕНИЯТА КЬМ ТОПЛОФИКАЦИЯ. ВОДОСНАБДЯВАНЕ И ДР. В РАЗРЕЗ С РАЗПОРЕДБИТЕ НА Е.С..

СТРАННИ ИСТОРИИ И "РЬКОВОДНИ "ИЗКАЗВАНИЯ В ПЕЧАТА .И НИЩО КОНКРЕТНО.ЗАЩО "РЬКОВОДЕЩИТЕ"НИ ХОРА САМО СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ГОВОРЯТ ОБЩИ РАБОТИ - ВКЛ. СОБСТВЕНИЦИТЕ ДА ОСВОБОДЯТ НАПЬЛНО АПАРТАМЕНТА.И КАКВО-ТЕ ЩЕ СЕ ИЗНЕСЬТ ПРЕД БЛОКА И ДЕНОНОЩНО ЩЕ ПАЗЯТ ИМУЩЕСТВОТО СИ ОТ РАЗГРАБВАНЕ ЛИ?. НО ОСНОВНОТО Е ЧЕ НИКОЙ ДО СЕГА НЕ ПРЕЦИЗИРА КАКВИ ДЕЙНОСТИ ЩЕ СЕ ИЗВЬРШВАТ,ЦЕНИ ПО ДЕЙНОСТИ,КАКВИ СА ЦЕНИТЕ ПО ДЕЙНОСТИ НА ПРЕДЛАГАНОТО САНИРАНЕ ЗА КВ.МЕТЬР ЖИЛИЩНА ПЛОЩ,КАКВИ СА ГАРАНЦИОННИТЕ СРОКОВЕ ЗА ИЗВЬРШЕНА РАБОТА.ИЗОБЩО КАКВО ПО ПЕРА ВКЛЮЧВА НЕПОСИЛНАТА ЗА 90% БЬЛГАРИ ЦЕНА ОТ 125-150 ЛВ/М(за 70-80 м) ИЛИ КАКТО ГОВОРЯТ "ПРИБЛИЗИТЕЛО 10 000 лв НА АПАРТАМЕНТ".

вече съм убедена, че не само по Коледа, а и по Великден стават чудеса, ето убедиха ме, че аз, която съм на 100 г., като се опудря и олея с одеколон "Тройной" ще стана на ...25г., отвън ще бъда "ОК", а отвътре ще скърцам и стържа, поради натрупаната корозия, е все пак кой ти гледа отвътре...,пък макар и за 10 хлв.

Като чета разбирам колко много хора въобще не знаят за какво става въпрос и бълват простотии. Саниране не означава само да ти налепат стиропора по външната мазилка. Подменят се всички инсталации (ел., звънци, домофон, ел.брава, ВиК, инсталацията за парното се прави с хоризонтална развивка, а не вертикална, както е в момента, така плащаш само топлото, което е влезнало в апартамента ти), дограма, хидроизолация на покрива, входна врата и обновяване входното помещение на блока.

Хубаво де, ама откъде да вземем по 5000 лева?И заем да ми дадат като съм безработна как да ги връщам!

За 10 000 лева на 70-80 квадрата жилище трябва да санирате с каменна вата, да подменяте ВИК с медни, а не с пвц тръби, дограмата също няма да е бяла и от евтините, за покрива да не говорим. Я се стегнете малко, това да не са ви държавните проектчета, дето от обществени сгради се осмукахте като преяли кърлежи...

значи все пак лихвите може да са и двойно по-малки, ама защо само за санирането, а за ипотечни кредити, където това е единственото жилище на някой - лихвите са трепач, а за второ, трето и ен-то поред пак са същите лихви, лихварството у нас е безобразно

1chovek

Има много места, където това саниране няма да даде никакъв резултат, поне по отношение на сметката към Топлофикация. Това е така, защото сметките се надписват и то юнашката! Ако бяха реални - може би би имало някакъв ефект, но със сигурност не толкова, колкото рекламират.

СМЕШНИ СТЕ, ЕЙ! ЖАЛКИ СТЕ С ТЕЗИ ЛЪЖИ ОТ "ПОЗИТАНО". КАКВО СТЕ РЕВНАЛИ, КАТО ЧЕ ЛИ НЯКОЙ ВИ КАРА НАСИЛА ДА СЕ САНИРАТЕ? ИМА 50 МИЛИОНА ЗА МАКСИМУМ 300 СГРАДИ В БЛИЗКИТЕ 3 ГОДИНИ. САМО БЪРЗИТЕ И УМНИТЕ ЩЕ СЕ УРЕДЯТ С ПОДАРЪЦИТЕ. МЕРАКЛИИ ИМА ПРЕДОСТАТЪЧНО. ХОРАТА УМЕЯТ ДА СМЯТАТ. А ВИЕ СИ ЖИВЕЙТЕ В МИЗЕРИЯТА И СТУДА...

Иван

Калинчо( мъжка Калинка), ама това герберистите нямате наяждане. Ясно, целият шум с енергийната ефективност е как да откраднете едни 50 млн. от европейските пари под привидния предтекст, че вършите някаква дейност! Дано народа осъзнава какво им готвите-поредното ограбване! Хора мислете кого ще избирате на следващите избори!

gos_tanev@

1.НАМАМ НИЩО ОБЩО С ГЕРБ, АМА ТИ СИ КОМУНДЕ С ЧУГУНЕНА ГЛАВА И ТИ ТРЯБВА ВРАГ 2.НИКОЙ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ТИ ОТКРАДНЕ, ЩОТО ТЕБЕ ПРИРОДАТА ОТДАВНА ТЕ Е ОКРАЛА 3.ПО-ГОЛЕМИ КРАДЦИ ОТ ВАС КОМУНДЕТАТА НЯМА. 4.ОСВЕН КРАДЛИВИ СТЕ И СТРАШНО МЪРЗЕЛИВИ 5.НЕ ИСКАМ ДА ВИ ДАВАТ ТЕЗИ 50 МИЛИОНА. ТЕ СА ОТ НАШИЯ ДЖОБ, А НИЕ С ТРУД СМЕ СИ НАПРАВИЛИ ХУБАВИ ДОМОВЕ, НЕ ЖИВЕЕМ В МНОГОЕТАЖЕН БЕТОНЕН ГАРАЖ КАТО ТЕБЕ

юли

Ще си позволя да направя едно разсъждение относно грешният път, по който е тръгнала българската политика след влизането ни в Европейския съюз. Примерът в това отношение е много лош - Гърция. На практика европейските програми в момента убиват предприемачеството в БГ, т. е. предприятията се съобразяват не с клиента /потребителя/, а с изискванията за кандидатстване по съответните програми. И всъщност самото участие в тези програми им осигурява предимство пред конкуренцията и омаловажава влиянието на потребителя върху качеството на продуктите получени като резултат от прилагането на този механизъм. Има две алтернативи: Едната е: Това да продължи. Икономиката ще се изкриви до такава степен, че ще разчита изцяло на участието в проекти, за да продължи да съществува. При това положение извън европроектите ще съществуват само електроцентрали, рафинерии, няколко МОЛ-а, ЕРП-та, телекоми, топлофикации, водни дружества и компании, които притежават някакво монополно положение. Дребният и средният бизнес ще съществува само като някакъв вид подизпълнител и само ще осигурява печалбите на различните нива на ограничен брой личности или дружества на различни нива от избраните. Върху този процес ще има огромно политическо влияние и от политическата власт ще зависи, кой икономически субект на какво ниво ще стои и каква част от пазара ще му се отреди. Това означава почти пълно срастване на политическа и икономическа власт. Втората е: Парите по европроектите са пари на данъкоплатците в БГ и ЕС, чрез политическа воля и съгласуване с ЕС е възможно тяхното изразходване да бъде приравнено с начина, по който се изразходва и разпределя държавният бюджет или дори изразходването на държавният бюджет да се съобрази с критериите за изразходване на еврофондовете. Т. е. държавните институции да поемат изцяло контрола върху използването на тези средства и документацията и да остави фирмите: малки, средни или големи просто да кандидатстват с ресурсите си, капацитета и продукта си. Пълен обществен контрол на изразходването на бюджетните средства. Идеята е фирмите да участват в проекти само със своя продукт, а не поради някакви критерии, писани на хартия и един чиновник срещу 5 лева ще ви сложи в облагодетелствана група, само трябва да си извадите съответната бележка от друга служба, също срещу 5 лева. Мисля, че стимулирането на фирмите да се концентрират само върху критериите, на които трябва да отговаря предлагания от тях продукт е по-важно от това, дали те са в планински райони, селски или някакви други райони или критерии за някакви теоретични конкурентноспособности. Държавните институции трябва да отглеждат, възпитават и обучават хората, които ще са й бенефициенти. Те ще плащат заплатите, осигуровките за пенсия и лечение, данъците и т. н.. Те ще са двигателя и източника на прогреса или падението на нацията ни.

Нема е верно???

има ли санирано жилище което да не е МУХЛЯСАЛО?...как така ще удължите живита на панелки които са вече на 50 г с ъс стереопор?..защо не обясните тези 2,7 млн които живеят в панелки че със или без саниране те пак ще се съборят но ако ги санират преди да се срутят то първо ще мухлясат и после пак са без дом но и без пари щото ще са ги похарчили за стереопор

Мислите ли че ще стане така ???

НЕЩО Е МУХЛЯСАЛО В ГЛАВАТА ТИ... ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ РАЖДАТЕ НА "ПОЗИТАНО", НО ХОРАТА НЕ СА ЧАК ТОЛКОВА ПРОСТИ ДА ТИ ВЯРВАТ. И НЯМА ТАКАВА ДУМА "СТЕРОПОР"... ЕМ СИ НЕГРАМОТЕН, ЕМ АКЪЛ ДАВАШ...

Дано хората не им се вържат на тия скубачи, че има доста прости хора, дето не могат да преценят реално нещата. То сами да си се санират ще им излезе ама значително по-евтино, какво е това по 5-10 хиляди на апартамент, пък било половин цена. Тия луди ли са или ние, че им се връзваме. В тая криза и липса на пари за преживяване, ще им санирам на тях едни други неща. Като ни индексират заплатите да станат европейски, тогава ще си говорим и за други екстри. Иначе има опасност да си загубят хората и единственото, което имат - панелките от соца, като не могат да изплатят кредитите после.

Пълни глупости са ,че санирането както се прави у нас ще намали разходите с 50% ,особено на панелките ,за да се постигне този ефект трябва да се сложи поне 15 см. XPS а не 5 см. стиропор с ниска плътност .Цената на санирането на панелка е не повече от 2500 лв.

Лъжа. Лъжа. Лъжа. След като си санирах апартамента с 50% падна само чисто моето потребление, т.е. това, което е по топломери. В цифри сметката беше следната - преди санирането потреблението ми беше 10 МВ на сезон, от които 2 МВ по топломери. След санирането сметката ми беше 9 МВ, от които 8 МВ общи части, сградни инсталации, топла вода и 1 МВ по топломери. И като вземете в предвид, че цената на топлото непрекъснато расте хоп, сметката ще падне с 50% на кукуво лято.

Защо ли толкова ни навират в очите това саниране- явно някой много ще кяри от това.

след като си направих всичките видове изолаций плюс смяна на стъклопакета и парите ми за ток се увеличиха да ми го обясни министърката как става така

По груби сметки 5000, по малко по-точни - може би 6000, а може би 7000... като се добавят всички разправии, поразии, допълнителни ремонти вследствие санирането - ето ти ги реално 8000; с лихвите за 5 г. - 9000... Хайде сега да видим какво стана - ако смятаме, че разходите намаляват чувствително примерно 6 месеца (зимата) и че на месец изплащаме средно 150 лв. (което никак не е малко, направо месечната сметка за по-малък апартамент или 55% от минималната работна заплата),то 10 години само ще изплащаме санирането!!! Казано другояче, "дайте ни вие днес по 5000 лева, пък ние ще ви обещаем светло енергийно бъдеще"...

Много моля, преоцени си мнението за новите министърки. Не е срамно да си признаеш, че си сбъркал. Поне няма кой да те обвини в сексуален нюанс при избора им. Предпочитам глупава по презумция блондинка пред неугледна и злобна брюнетка. Библията е указала точното място на жената, соц-комунизма я направи нещастна еманципантка. Всеки един мъж, помирисал на практика вар и цимент е по-подходящ от "снегорина". Но не е толкова нахален и алчен, за щастие.

Защо никой не казва колко години е живота на санирането с стиропор /фасаден стиропор/ ? Защо се премълчава факта че при среден живот 15 години това саниране излиза абсурдно скъпо на всички - 10 000 лв за 70-80 кв. м. ?

Щото никой не знае! Досега никой не е съживявал "мъртвец", сиреч панелка! А и на-дали някой е направил компютърен модел, за да предвиди поне + - 30%. Та затова...

Варналии сигурно помнят градушката през 2004 тогава много коли паркирани по улиците се сдобиха с релефни покриви а комшията до мен с двуетажна къща до ритулната си скуба косите като погледна какво са направили ледените късове с направената външна топлоизолация от фибран и циментава замазка. Ами поплака си човека и плати още някоя пара за ремонт на щетите от природното бедствие

tonio

Трябва да свикнеш с факта, че няма нищо вечно. Това, че сградите не са били санирани никога до сега, е просто от чиста немърливост и простотия. Поради тази причина загинаха и толкова много хора от паднали стени, балкони и цели сгради.

Ако има глобално затопляне защо трябва да се боим от студа, ако има глобално застудяване не е ли по-лесно да си наемем наколко ескимоса за да ни обяснят как се живее без огън, хем те са и суровоядци та комплексно ще се повиши качеството на живот. За да им е топло ескимосите ядат повече когато е студено с други думи ще се влагат повече средства само когато е необходимо а не ей тъй дайде парите накуп пък каквото стане.

Няма АЕЦ,за да имало пари за саниране .Всъщност тези пари били кредит и трябвало да се връщат и то с лихви.

Като падне потреблението на топлоенергия с 50% и като вдигнат цените с 50% какво излиза?Хем ще плащаме скъпи сметки,хем ще изплащаме кредити и лихви ,хем някой ще е натоварил колата с мангизи от всичко това и някой ден тези панели може и санирани да рухнат!!

smesnitzi sto ne se skriat niakade?

Външното саниране спестява 15-20% от сметката, а вътрешното минимум 50%. Пример 105кв - преди 6 години 400лв на месец зимата, сега 125кв - 280лв най-много/ един и същи апартамент , сега се използва + 1 стая и е вътрешно изолиран на 30% от площта, т.е. само северните стени/

Цена 3лв/кв изолация - 1см/

Всеки строител ще ти каже че шумо и топло изолация се прави най-отвън. От вътре се получава ефекта на бараката (има източник на топлина - топло, спираш източника и веднага става студено). Избива и конденз, и губиш уюта.

Уважаеми, прав сте. С външна изолация се намалява топлообмена между сградата и околната й среда, а с вътрешната - между жилищната Ви среда и сградата. Следователно, вътрешната е по-ефективна, но може да е по-евтина и затова не се пропагандира... Пропагандата цели да Ви вземат парите, а Вашата е да ги употребите за себе си.

А сканирането какво намалява?

Лихвите на Европейската централна банка са около 1(ЕДИН) процент, а на българските банки е над 10(ДЕСЕТ) процента. Мисля си, що не дойде европейската централна банка у нас, та да излезе от тежкото положение, в което се намира?

После като вдигнат цената и тези 50% изчезват. Същото като с енергоспестяващите лампи. Инвестирате и това което си спестил пак ще си го вземем като ви вдигнем цената от догодина :)))

При това положение какво ще става с милата топлофикация, като паднат сметките..... след санирането, ще се захванат и с нас, може и да ни зомбират....

грубо пресметнато едни 60% биха купили кредит или биха платили средно по 2 - 3000 на домакинство за продукт на ниво което да гарантира свободен среден енергиен разход или нищожна сума месечно при многократно по-голямо потребление. пресметнато на жилищен блок и мащабите на проекта е необходимо само да се изготви читава оферта и да и се даде, не междуселска, а световна публичност и това в рамките на "веднага". всичко останало обслужва не само чужди но вече и губещи интереси, съответно е само въпрос на време завесата да падне. в бг няма способни и знаещи които да са в състояние да подхванат подобна поръчка но само подобна би могла да има смислена реализация. росен е изпростял на баущелето във франкфурт и явно около лопатата не се е огледал много или просто е в отбор на слугите-дроиди които изглежда повече се притесняват за загубите на банките, ромите, номенклатурата и енергийните "радетели". вие вярвате ли, че ако шумата си струваше щяха да ви я раздават на вересия за да строите с нея нещо различно от затвор..?

Наистина може да се намали.Миналата година сметката ми беше с 50% по-ниска,но тази година ни се наложи да сменим така наречените ИРРО и разликата е 38% горница.Може би за всяка сграда е планирано колко трябва да е консумацията.

Напротив планирано е какъв трябва да е прихода който балъците трябва да платят.

Абе много са добрички тези гербаджии бе, почнаха да ни навират прдизборните лозунги: "Ще строим 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй, без стотинка от джоба на българския данъкоплатец! Ще даваме по 5000 лв. за саниране на панелките/другите ще си ги вземете с кредит от нашите банки/! Абе много са добрички..., как да не гласуваш за тях! /Самозабрави ли се продажници!/

Това несе отнася за тъпите комуняги

Започна голямото крадене. Да ние честито. Питам пак - защо нукой не иска да преправи вертикалнотопарно в хоризонтални разгувкии да инсталира търговски уреди на всеки апартамент. така ще се намали енергийното потребление. Тогава топлофикация ще може да подава топло и на 1 апартамент във вход, а не да се бием дали даспираме илин не парното с гласуване. Това е азиатски комунисъм на групово ограбване. Позор за партия ГЕРБ и за всички, които ни крадат групово! Млади хора, махайте се от тази местност, наречена България. Тук е място за афганистанци, суданци, сомалийци и др. Позор!

Аз нали имам локално парно. Във всяка стая по стените вървят тръби. и ми струваше преди 6 години 1000 лева.

Да ви имам неграмотните агитации. Санирахте обществените сгради та сте заръфали на хората панелките. Как пък не видяхте, че пътните настилки и тротоарите са като след бомбардировка?! Панелките, та панелките - за да лапнете мангизи. И не говорете глупости за спестяване на 50%, защото моята панелка е санирана с топлоизолации и отвън и отвътре, дограмата ми е качествена и възможно най-скъпата и въпреки това, сметката ми за м.януари и февруари т.г. е по 280 лв. при два включени радиатора.

да ми ги дадат тези 5000 лв. пък аз ще си санирам имота и без тях.

съгласен съм и аз на 5000лв

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ти искаш хем да ти е топло, хем да спечелиш.Тя работа е да спечелиш не ти, а фирмите, които ще правят топлинното обследването и санирането.А иначе си права подмяната на дограмата и поставянето на външна изолация (разбира се не от най-скъпите) излизлиза толкова, около 5хиляди.Само дето това с нищо не удължава живота на панелките.За да се удължи живота и да не падат не след 10г както лъже Плевнелиев(проектния живот на панелните жилища е 100години),а поне след 20, трябва да се проверят и подновят заварките на скобите, с които са вързани панелите.

10 хиляди лв. да струва саниране на една двустайна панелка?!? Айде бе! Да няма някоя нула в повече?

Под заглавие Голямото топлинно реабилитиране предизборно районните кметства ще обновят безплатно повече блокове, отколкото през последните 4 години днес букурещкият вестник Гъндул /Мисъл/ пише следното: .....През 2012 г. ще бъдат реабилитирани безплатно в 5 от 6-те столични района 1068 жилищни блока... Само във втори район досега са реабилитирани 265 блока, а през тази година плановете включват 845, от които през периода май-юни ще започнат ремонтите на 247. Реабилитирането се прави БЕЗПЛАТНО за собствениците със заем от 125 милиона евро от Европейската инвестиционна банка. Който е ходил в Букурещ през последната година е видял подобни блокове свежи цветове, еднакви балкони и тераси и това са панели и ПК на 40-50 години, много по-грозни от нашите. link

Евала! Най после някой да напише за Румънския случай! Те от колкото години безплатно санитар, от толкова нашите псевдо политици ни агитират чрез техните си банки и "лицензирани" фирми да ни одират, защото пряко европарите не могат да ги откраднат ...

Да бе,ще санирам.А като измислят после оная бактерия дето се храни със стиропор?Айде наново!Няма го майстора.Ще си живея в панелката-тя е моята доживотна ПЕЩЕРА и те така.Да си санират кухите тикви и...те така.

а колко е срока на годност на санирането,тук чета, че е около 15 години? 10 000/ 5ооо лв. за този срок го правят неизпулнимо.!

Изолирането наведнъж на 100% от сградата струва колкото на 50% на части, а дава 3 пъти по-голям ефект. Ако преди 15 години се беше 'подарила' изолация на целите сгради, то щеше да се икономисва по 1 милиард лева годишно, а не да отиват в Русия за горива. Това е енергията на един атомен реактор. Представете си 15 милиарда лева да бяха останали в българското производство, култура, здравеопазване и т.н.. /опс, нещо почнах фантастики да пиша/. ЧИНОВНИКА НЕ ПРАВИ НИЩО, КОЕТО НЕ МУ ПЪЛНИ ДЖОБА ИЛИ ПРАЗНИ НАШИЯ!!!

Евала! Най после някой да напише за Румънския случай! Те от колкото години безплатно санитар, от толкова нашите псевдо политици ни агитират чрез техните си банки и "лицензирани" фирми да ни одират, защото пряко европарите не могат да ги откраднат ...

Над 10 години БЕЗПЛАТНО предоставям на държавата проекти и схеми за слънчеви колектори и термопомпи за ЦЕНТРАЛНО /общо/ ползване. Малките инвестиции се изплащат САМО за 1-2 години. Практическото им реализиране доказа многократно по-високата ефективност, отколкото при индивидуално изграждане и ползване. Зеленогорски след 2 години експлоатация, забрани да се ползва термопомпената ни система за отопление на детка градина. ЧИНОВНИКА ОДИТОР В ПРАВ ТЕКСТ ЗАЯВИ, ЧЕ СА ПЛАНИРАЛИ ГОЛЕМИ РАЗХОДИ ЗА НАФТА, А НЕ МАЛКИ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЗА ТЕРМОПОМПИ.

Напълно съгласен. Добавям. Хубаво се огледайте. Поне за мен повече от 80-85% от така наречените панелки (или подлежащи на саниране) са вече с изолация, прилична дограма и т.н. Кой остава - ами обикновенно "качествените" - тия дето имат от по над 5 години дългове към топлото. Кажете как и кой очаква че тиа хора ще извадят не 5000 - нека са 1000 лв. за да има за какво да доплащат. Конкурса бил проведен прозрачно - от кого. Не мога да си избирам като съкооператор банката - вече са ми я избрали. Не мога да избера и оферта - повярвайте банката има списък със "сертифицирани" фирми офертите на които като че ли са писани от един човек. И да това беше време да се случи само че това време беше 10 години преди края на миналия век. Вече е късно господа - хората чакаха и се спасяваха както могат. Блоковете приличат на курпени гаши не защото никои не искаше да санира а точно обратното.

Въпросът ми е: как санирането ще подобри конструкцията и ще увеличи живота на панелките, та след няколко години да не са живущите "на палатки"?? Може ли някой да ми обясни по-простичко?

не си и помисляйте да ни карате да санираме,като искате санирайте си вашите жилища,аз пари за това нямам да наливам в нечий джобове.