Инцидентът е станал в 10.20 ч. Заради силен страничен вятър машината  излязла от пистата и спряла на около 230 метра от полосата. Днес над Варна се изсипа силен пороен дъжд и имаше ураганен вятър.

Всички 172 пътници в самолета са били бързо евакуирани. Министърът на транспорта Кристиан Кръстев съобщи, че именно тогава двете жени са пострадали, а не при кацането. Те са били ранени, докато се спускали по аварийните пързалки.

Едната е българка на 71 години и е с фрактура на подбедрицата. Другата е германка на 81 години. Тя е със счупен глезен. И двете са настанени в МБАЛ "Св. Анна" във Варна, без опасност за живота, съобщи д-р Антоанета Касабова от Спешния център.
Проф. Дико Бошнаков от "Св. Анна" уточни, че чужденката е поискала застрахователната компания да я транспортира до родината й, а българката ще бъде оперирана, предаде БНР.

Повечето пътници са били германски туристи, които пристигали с чартърен полет на почивка у нас.

Няколко от хората разказаха пред БНТ какво се е случило:

Имаше гръмотевици, а при приземяването се появи пушек”.
“Трябваше да се приземим на пистата, а се оказахме на нивата.
Уплашихме се, но краят все пак е добър”.
“Почнаха хората да се блъскат, защото разбраха, че трябва да излизат.


Очевидец пък сподели пред Канал 3 какво е видял от терасата си.

Живея до летището и от 9 етаж се вижда почти цялата писта. Дъждът беше много силен и видях как самолетът беше накрая на пистата. Но времето беше толкова лошо, че почти не можеше да се види какво става. Вдигна се малко, но веднага се приземи. После дойдоха линейки, пожарни. Много бързо реагираха хората. Овладя се положението, но щеше да стане много страшно. След като спря самолетът, не се видяха пламъци”, сподели мъжът.

Шквал със скорост 17 м./сек. е духал днес във Варна. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) филиал Варна. Този вид вятър е много опасен, тъй като променя посоката си на движение. Той се характеризира с това, че е опасен за плавателните съдове и летателните апарати с внезапността, особено от страна, противоположна на посоката на вятъра.

Летище Варна беше затворено за няколко часа. Това наложи корекция на разписанията на всички полети. Кацащите бяха пренасочени към аерогарата в Бургас излитащи. Към 13,30 варенското летище бе отворено.

От София са изпратени два разследващи екипа - от Гражданската въздухоплавателна администрация и от Звеното за разследване на авиопроизшествия. Според министър Кръстев засега няма данни за човешка грешка.

„Ер ВИА” ще съдейства по всякакъв начин на разследващите служби за установяване причините, довели до инцидента на летище Варна, заяви пред „Фокус” Атанас Витков, директор „Летателна експлоатация” в авиокомпанията. „Ер ВИА” оперира с нови самолети Airbus А320 със средна възраст на флотата 3 г. Авиокомпанията оперира от 23 години и сигурността и безопасността при изпълнение на полетите са приоритет, заяви още Витков.

Инцидент и на лондонско летище

Самолет Еърбъс 319 на "Бритиш еъруейз" се приземи аварийно на лондонското летище "Хийтроу" заради техническа неизправност на един от двигателите, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

За кратко и двете писти на летището бяха затворени, по-късно едната бе отворена.
"Бритиш еъруейз" уточни, че самолетът със 75 пътници се е приземил успешно, когато заради повредата се наложило да се върне малко след излитането за Осло.

Видеоматериал на телевизия "Скай нюз" показва приземяващата се машина, зад която се носи дим.
"Десният двигател се запали. Самолетът се приближаваше и тогава звукът от двигателя се промени драматично", каза свидетел.