По-рано стана ясно, че осъденият за педофилия и блудство бивш депутат от "Атака" е на стаж в съда и иска да работи като магистрат.

По-късно от съда съобщиха, че и.д. председател Стефан Милев е образувал дисциплинарно производство срещу съдия Николай Маджаров за накърняване престижа на съдебната власт, тъй като стажантът е заснет с тога в съдебна зала пред герба на държавата и в ръцете си държи гражданско дело. Това е станало за целите на телевизионен репортаж.

В заповедта е записано, че съдията е нарушил Закона за съдебната власт и Кодекса за етично поведение, което накърнява престижа на съдебната власт.

По правило, когато дисциплинарното производство е образувано от председателя на съда, това означава, че евентуално наказанието ще е най-лекото по закон - "забележка". Ако обаче в хода на дисциплинарното производство се установи, че има основание за по-тежко наказание, то ще бъде спряно и изпратено в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщи "Правен свят".

От съда обясниха, че Кузов е бил разпределен за стаж на 6 февруари. Той е представил студентска книжка за завършено юридическо образование в Нов български университет и е бил разпределен в 117 състав на Трето гражданско отделение с председател Николай Маджаров.

"Мен ме интересува целият океан на правото... гражданското е океан, а наказателното е море", коментира пред bTV Кузов, като твърди, че делото срещу него е било политическо, затова не се притеснява от начинанието си.

Той заяви, че иска да стане съдия, защото в България нямало качествени съдии.

Преди 8 години Върховният касационен съд наложи на Кузов условна присъда за педофилия от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок, като преди това той беше осъден ефективно на 3 години на първите две инстанции.

Любопитното е, че почти по същото съдия Маджаров се забърка в шумен скандал. Тогава стана ясно, че е направил чалга-клуб "Мале, мале" в помещение на бул. "Цар Борис III", където тогава съдът ползваше само едно от крилата на сградата. След получен сигнал тогавашният председател на СРС Красимир Влахов извърши проверка, която установи, че в клуба има телевизор, а на антената му виси дамско бельо. Забавленията се организирали всеки четвъртък след 17.30 ч., а на тях присъствали не само магистрати и служители на съда, но и членове на ВСС, както и представители на изпълнителната власт.

Срещу съдия Маджаров и тогава имаше дисциплинарно производство, като му беше поискана оставката. Той обясни, че помещението не било клуб, а стая за почивка. Тогава обаче дисциплинарният състав не откри достатъчно доказателства за уволнението му и само го освободи от ръководната длъжност - тогава той беше зам.-председател на СРС и шеф на Брачната колегия.