Той остава на свобода срещу парична гаранция в размер на 3000 лева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Георгиев е обвинен в това, че на 2 декември миналата година, в Съдебната палата във Варна е склонявал районен прокурор да наруши свои служебни задължения във връзка с правораздаването. Съдията подбуждал прокурора да вземе решение, противно на вътрешното му убеждение и доказателствата по делото и да прекрати разследване срещу извършител на престъпление - неправомерно съхранение на оръжие.
Георгиев се опитвал да мотивира другия магистрат да приеме, че деянието е малозначително и не е престъпление.

Прокурорът обаче не се е поддал на въздействието на съдията и внесъл обвинителен акт срещу колегата си в съда.

Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев е оказвал натиск върху прокурор, заради случай със забравен върху автомобил автомат, уточни по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг. Обвинението на съдията е за това, че е склонявал прокурор от Районната прокуратура във Варна.

„Случаят, за който районният прокурор Здравка Задгорска е водил разследване е за лице от Варна, което е забравило в късните часове на денонощието през месец септември 2016 г. върху капака на автомобила си огнестрелното си оръжие - автомат "Калашников". Забравил го е, с което е нарушил основни правила за съхраняване на огнестрелни оръжия, което представлява висока степен на обществена опасност, тъй като е било напълно възможно това оръжие да бъде открито от дете или друг човек и да се стигне до тежки инциденти“, уточни Арнаудова.

Тя подчерта, че притежателят на автомата е бивш служител на 5-то районно управление на МВР във Варна. По думите на Арнаудова извършителят е близък приятел на съдия Георгиев и е поискал от него да му помогне, за да се прекрати разследването.

Бившият полицай вече е признат за виновен от съда и му у наложено наказание глоба в размер на 1000 лева.

Ако вината на съдията бъде доказана, той може да бъде осъден на от 1 до 6 г. лишаване от свобода.

Сигналът срещу него е подаден на 7 март от ДАНС и за една седмица всички доказателства са събрани, подчерта Арнаудова.

Вчера, макар и условно, военен прокурор от София беше осъден и на втора инстанция за това, че е набеждавал свои невинни колеги в извършване на престъпления. Твърдял, че са осуетили наказателно преследване срещу разследван и че са прикрили одитен доклад.