Депутатите приеха процедурните правила за издигане, представяне и изслушване на кандидатите и за избора на съдебния инспектор, предаде БТА.

Предложенията ще се правят до парламентарната комисия по правни въпроси в писмена форма от народни представители. В комисията ще се състои изслушване на допуснатите кандидати, докладът от което ще бъде представен в пленарна зала. След това Народното събрание ще проведе разисквания по представените кандидатури, като депутатите ще могат да отправят въпроси към кандидатите.

Гласуването на номинациите ще се извършва по поредността в списъка на правната комисия, който е изготвен по азбучен ред. За избран за съдебен инспектор ще се смята кандидатът, който е получил най-много гласове при изпълнено изискване по Конституция за мнозинство от две трети от депутатите за този избор.

По време на дебатите Веселин Вучков от ГЕРБ призова да бъдат проведени съдържателни срещи с неправителствения сектор - със Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите и действащи членове на ВСС.

"Само така ще можем да опровергаем, че предварително се взима задкулисно решение и после се провежда процедура", отбеляза той.

В края на януари парламентът прекрати процедурата за избор на главен съдебен инспектор, след като от БСП и ДПС оттеглиха кандидатурата на съдия Веселина Тенева. Това стана, след като ГЕРБ настоя за незабавно изслушване на Тенева заради уличаващи документи срещу нея, които лидерът на РЗС Яне Янев предал на Бойко Борисов.