Предстои премахването на 5 заведения на Южния плаж в Слънчев бряг, които са абсолютно незаконни - построени са без одобрен проект и разрешително и не гарантират безопасността на посетителите, обяви пред журналисти в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов.

Става дума за 5 култови заведения от комплекса "Какао бийч", сред които са прочутото "Бедрум", едноименното "Какао бийч", "Дъ Уан" и "Кубанита".

Според Симеонов в курортния комплекс има построени общо 11-12 сгради, които не са категоризирани.

"Ако нещо с тези молове, както са се кръстили, стане, не дай си боже, тези огромни метални конструкции паднат и смачкат 20-30 души, тогава ще разберете за какво става въпрос, ще разберете защо съм се фиксирал върху тях. Те са абсолютно незаконни. Съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) след като имаш 200-300 човека, обектът трябва да е 1, 2 или 3-та категория. А това са 4000 човека, по 4000 билета входни такси са регистрирани. И още нещо - има и бариера на общински път, незаконни паркинги, навеси. Там просто е на принципа решил Маджо, Брендо ли е и си направили каквото искат", аргументира се той.

За събарянето на въпросните заведения Валери Симеонов подал сигнал до министъра на регионалното развитие Николай Нанков преди седмица-две. Според него процедурата по събарянето им вече била задвижена, защото обектите не покриват елементарните изисквания на ЗУТ и не гарантират сигурността на посетителите им.

Вицепремиерът не пожела да коментира дали въпросните заведения попадат в одобрената от Министерството на туризма схема на преместваемите обекти.

По-рано в сградата на Областната администрация в морския град Симеонов участва в работна среща за взаимодействие между институциите за осъществяване на контрол през летния туристически сезон. Срещата бе по негова инициатива.

"Важно е да покачваме качеството на туристическия продукт. Туристите не трябва да си тръгват недоволни от качеството на храната, на морската вода и т.н. Има няколко законопроекта, които ще позволят на институциите да си вършат работата по-лесно. Това са закона за шума, за апартхотелите, за преместваемите обекти. Липсата на риск от терористични атаки в България пренасочва много сериозен туристически поток в страната ни. Знаете, че положението е по-различно в Северна Африка, Турция и по тази причина там са спрени круизните кораби", каза той, цитиран от БТА.

Според Симеонов българското море предполага развлекателност за семеен туризъм.

"Това лято отново ще има ще има командировани полицейски служители. Убийството в Слънчев бряг няма да сложи негативен отпечатък върху впечатленията на туристите. Тук става въпрос за битова драма, а такива убийства се случват навсякъде", подчерта вицепремиерът.