Книгата със заглавие "Балканските войни в Родопите 1912-1913 г." е първото издание на основаната неотдавна неправителствена организация "Европейски институт Помак", съобщават БГНЕС и Haskovo.net.

Историческото изследване защитава тезата, че войната не освобождава българите мохамедани, а е насочена срещу тях. Турция била готова и е отстъпила доброволно Родопите на България, но българите християни извършили геноцид над помаците, като клали, прогонвали и палили цели села, се подчертава в него.

Читатели на книгата я определят като странна, тъй като тя съдържа и промарксически тези, които съжителстват с проислямски. Авторът директно заявава: „В основата на ис­ляма е заложена ценностна система, която я превръща в световна господстваща система”.
Той обявява още, че българите-мохамедани са потомци на скрили се в планината прабългари, бягащи от налагането на християнството по времето на княз Борис Първи. Подобна теза отстоява и председателят на "Европейски институт Помак" Ефрем Моллов.

Авторът определя Балканската война като най-голямото бедствие за "помаците". Той привежда спомени, които обаче се оказват реминисценции на събития от османско време, но с нов прочит, който ги свързва с българската войска.
"В селото било изиграно най-жестокото хоро, най-кървавото хоро, оставило неизлечими следи в паметта на хората от това време като черен спомен за нечуваните издевателства на една свирепа армия от бандити, която за кощунство на преживелите трагедията, се нарича армия-освободителка на поробените братя в Родопите", пише в книгата.

Според Реджепов и днес българските управници продължават политиката на предшествениците си от времето на Балканската война.
"Тази мъст проличава в етнорелигиозното прочистване на региона чрез провеждането на методичен икономически и духовен геноцид в родопския край", подчертава той.

За разпространението на книгата неотдавна алармира академик Георги Марков, поради което тя е вече недостъпна за широката публика.