Майката и бащата вече месец и половина нямат отговор на молбата си за финансиране на лечението на детото.

4-годишният Емил е диагностициран с рак на костите - Сарком на Юинг, през юни. От 1 август родителите чакат разрешение или отказ за лекуване на детето в Германия, но окончателно решение все още няма.

От Министерството на здравеопазването се ангажираха да проверят случая и да отговорят до края на деня.

Близките са изпратили писмо до здравния министър и медиите, в което молят за обществен натиск над администрацията.

От 22 август сме в Германия и очакваме Фондът да отпусне парите за лечението на Емо, каза майката Бистра Кирчева пред БНР.

"След съвета на 31 август ни казаха да изчакаме писмено резултата до петък, но в петък нямаше никой да ни каже какво се случва. От вчера започват с едни недомлъвки. Лично на мен никой нищо не ми е казал какво предлагат. На сестра ми са казали, че трябва да се приберем в България, да започнем там лечението във Варна и като стигнала до някакъв етап, щяла да изпише детето", разказа майката.

Според Красимира Величкова, член на Обществения съвет на Фонда, случаят на два пъти е разглеждан от Съвета и двата пъти има положително решение.

"За първи път разглеждахме заявлението на Емил Каров на 17 август и Общественият съвет гласува той да замине за Хайделберг, където да се яви на преглед на 22 август, въпреки че медицинското становище, което съпътстваше документацията му казваше, че лечението му може да започне в България, тоест химиотерапията да е тук.
На 31 август, миналата седмица, имахме заседание на Обществения съвет, където гласувахме да бъде финансирано това лечение на стойност близо 185 хиляди евро с аргумента, че в България не може да бъде проведено необходимото комплексно лечение на детето", обясни Величкова.

По думите й причината за забавянето на решението е новият начин, по който работи администрацията на фонда, без да изпълнява решенията на Обществения съвет и протакайки лечението, докато чака допълнително поискани документи и становища.

Така въпреки уверенията, че с новите правила случаите ще се разглеждат по-бързо, за детето все още няма окончателно решение.

А в това време момченцето стои без лечение, тъй като, обнадеждено от положителните становища на фонда, семейството не започва химиотерапия у нас.

Казусът е за лечението у нас или в чужбина

Според водещи български лекари - консултанта по педиатрия и детска онкохематология във Варна д-р Валерия Калева и директора на Детската онкохематология в София д-р Добрин Константинов, лечението на детето трябва да започне у нас с химиотерапия, а впоследствие да се решава как да продължи.

Разногласията с Обществения съвет идват от това, че действително началото на лечението с химиотерапия може да се извърши у нас, но пък чуждите клиники често поставят условие за прием на пациент всички етапи от терапията да се извършат на място. И дават план за комплексно лечение и по-добри прогнози.

Вече месец и половина без известие

Лелята на Емил – Величка Кирчева, обясни в писмо до медиите, че лекарите от клиниката в Хайделберг са заявили, че с тяхната химиотерапия ще запазят напълно лопатката на детето и няма да има последици върху ръката. Дори при най-добрия резултат може да не се наложи ортопедична операция или тя да е съвсем лека само за отстраняване на тумора.

"В същото време външните експерти на фонда д-р Калева и д-р Добрин Константинов смятат, че могат да започнат химиотерапия и да я доведат до някакъв етап, но не казват какъв, и след това да изпишат детето, за да стигнем пак до чуждестранна болница, където вече лекарите не могат да дадат гаранция за лечението как ще продължи“, обяснява Кирчева.

По думите й лекарите в Хайделберг са казали, че химиотерапията у нас най-вероятно ще е ефикасна около 30%, което означавало, че може да се наложи отстраняване на лопатката, протезиране или трансплантация на кости.

Проф. Пилсоф: Решение по казуса ще има днес

Директорът на фонда Владимир Пилсоф заяви пред Mediapool, че по-късно има среща в здравното министерство и казусът ще се реши там.

“Тези родители заминаха на своя глава преди да има решение на фонда. Нашите специалисти, на които ние сме длъжни да се уповаваме и да получим становище, са категорични, че детето може да бъде лекувано в България. Аз отивам в министерството да видим каква позиция ще заеме министъра“, каза Пилософ.

По думите му, когато Общественият съвет вземе решение, което не е в съответствие с правилата, директорът има право да върне за ново разглеждане.

"Всичко е уредено детето да започне лечението си в България, но трябва да се върне за тази цел. Аз разбирам родителите, всички искат да се лекуват в чужбина, но аз нищо не мога да направя, след като становището на специалистите е това. Общественият съвет не може да е над законите“, посочи той.