Строителните дейности до плажа "Иракли" са законни, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ - Бургас, след сигнал, че в района се извършва строителство.

От инспекцията уточняват, че строителството засяга частни имоти в местността "Кладери", които са били заети в миналото от пионерски лагер. За инвестиционното предложение в РИОСВ - Бургас е проведена процедура по оценка въздействие върху околната среда и има издадено положително решение през 2011 година. Обектите са част от съгласуваното инвестиционно предложение и представляват еднофамилни къщи с басейн, ограда и озеленяване.

От пресслужбата на РИОСВ информират, че през 2013 година директорът на инспекцията е наложил принудителна административна мярка за спиране на строителството, като за това е била издадена заповед. Тя е обжалвана в Административния съд в Бургас и отменена. През 2014 година Върховният административен съд се е произнесъл в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството, добавиха от екоиспекцията.