11 нови бунгала по протежение на плажната ивица се строят в момента на Иракли, съобщиха работници. Според собственика на имота Добрин Иванов всичко е законно.

Още миналата година стана ясно, че Екоинспекцията в Бургас е одобрила изграждане на ваканционно селище в Иракли.

Постъпило е инвестиционно намерение за строителството на три еднотипни къщи до реката, която се влива в морето. А на други 85 декара фирмата, която в момента строи край плажа, иска да прави винарна и хотелска база. Мащабното строителство очакваше края на процедурата за екооценка.

В района на местността до момента са построени 17 бунгала, 6 апартамента и 2 къщи за гости, съобщи БНР. Цялата територия до плажа е оградена, защото е частен имот.Единствено на тесния общински път, който отвежда до плажната ивица, не е поставена бариера.

Фамилия Иванови - Добрин, Лариса и синът им Иван - са собствениците на 600 дка изкупени частни земи в местността Иракли. Фирмата на Добрин Иванов "Емона 2000" строи бунгала в района на Кладери, както се води местността, позната на всички като Иракли. Съпругата му е наемател на плажната ивица, а неговият син Иван чрез фирмата "Дарс инвест" е изготвил проект за изграждането на къмпинг вдясно от река Вая, където всяко лято се събират любителите на природата, за да къмпингуват, без да плащат такси и наеми.

За новия сезон частните собственици са поставили ограда и цялата територия, в която се намира и единственият ресторант в района, е недостъпна. Багери изравняват терена на големия частен паркинг, който има контролно-пропускателен пункт с охрана

Иракли, Карадере и Корал, са трите плажни ивици, които със законодателни промени бяха обявени за екоплажове със забрана да бъдат отдаване под наем или на концесия и на тях да се извършва стопанска дейност. Преди дни на екоплаж Корал частна фирма си загради гористата местност, защото територията е частна собственост.