Тече реставрация на уникалните стенописи в храма "Св. Архангел Михаил" в Хасково. Това съобщи на импровизиран брифинг днес настоятелството и свещенослужителите в църквата.

Живописта под покрива и сводовете му са от построяването на божия дом през 1861 година. Той е обявен за паметник на културата с национално значение.

Още снимки вижте тук >>>

Проектът е за над 77 000 лева, като от тях 58 000 лева са от Министерството на културата, а останалите - от дарения от миряните.

Планираната за реновиране площ на сакралната живопис е 112,5 квадратни метра. Самата реставрация се извършва по технически и художествен проект, одобрен от Националния институт за паметниците на културата, работи се и по събрани исторически данни.

Снимка: БТА

Ремонтът предвижда и допълнително да бъдат възстановени и около 150 липсващи гипсови орнаменти.

"Реставрацията трябваше да започне още напролет, но пандемията осуети началото на дейностите. Амбицията ни е да приключим до края на годината, въпреки че срокът е март 2021 година", каза отец Златко от храма.

По негови думи акцентът е върху места с вече липсващи изображения и потъмнени от времето участъци от фреските.

"Работата е сложна и трудоемка", посочи Николай Чергаров от 7-членния екип реставратори. Той определи стенописите като впечатляващ пример за майсторството на гръцката църковна живописна школа от средата на 19 век.