Това реши на втора инстанция Софийският градски съд, показа проверка на "Лекс“. Преди 4 години бившият началник на разузнаването заведе дело срещу тогавашната Национална служба "Разузнаване“ (НРС), след като беше освободен от поста. Гражданското дело е заради неизплатени обезщетения при пенсионирането му.

През септември Софийският районен съд осъди ДАР да изплати на Киров 14 605 лева - част от дължимото му и неизплатено обезщетение за неспазен срок на предизвестие при освобождаването му.

Киров вече е получил 20 заплати при напускане, което при брутно възнаграждение от 3310 лв. е над 66 000 лв. Отделно той е взел и над 66 000 лв. за неизползван платен отпуск, тъй като е натрупал впечатляващите 419 дни.

Сега търси още 6 заплати, които пък му се полагат за неспазено предизвестие. Те не са му изплатени, тъй като от разузнаването са прихванали по-голямата част от сумата. Като основание за това от агенцията изтъкват констатации след одит на Сметната платата за 2011 г. Той е установил, че през тази година, като директор на НРС, Киров е допуснал неправомерно да се харчат пари за самолетни билети „бизнес класа“ за служебни командировки. Според Сметната палата това е ощетило службата с 14 605 лв. Затова от разузнаването са прихванали тази сума от общо дължимите 17 878 лв. на Киров за неспазено предизвестие и му платили само 3273 лв.

По време на делото от ДАР твърдят, че всъщност в случая на Киров няма как да става дума за неспазено предизвестие, тъй като шефът на разузнаването се освобождава по специална процедура – с акт на премиера и с указа на президента.

СГС обаче не се съгласява и заявява, че в случая е приложима нормата на чл.168 Закона за отбраната и въоръжените сили, действала към 2012 г. Според нея „страната, която има право да прекрати договора за военна служба с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното месечно възнаграждение за неспазения срок на предизвестието.“

СГС се съгласява с изводите на предходната инстанция, че НРС не е имала право да прихваща сумата, тъй като причинените вреди не са доказани по съдебен ред.

Решението на градския съд обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Срещу ген. Киров се водят 3 висящи дела. Две от тях са във военните съдилища, по обвинения за присвояване на общо 10 млн. лева от службата. През януари Софийският военен съд осъди Киров на 15 години затвор за присвоени 5,1 млн. лева в евро и долари. Подсъдим с него по това дело е бившият му подчинен Димитър Лидарев, който е направил пълни самопризнания.

Другият съдебен процес срещу Киров е пак за присвоени 5 млн. лева и по него беше осъден на две инстанции на 10 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане на втората инстанция за допуснати нарушения, която го е обявила за решаване отново.

През февруари Кирчо Киров беше осъден условно на 2 години затвор и за разгласена държавна тайна от Софийския градски съд (СГС). По това дело бившият шеф на разузнаването е обвинен за негово изказване в телевизионен ефир през 2014 г. Става дума за известния случай с освобождаването на шофьора на камион Живко Русев, който през 2008 г. беше арестуван в Иран заради открити в камиона му 130 кг. хероин. Киров разказа, че разузнаването е имало заслуга за връщането на Русев в България, който така избегна и смъртна присъда.