61-годишната Петкана Проданова от град Летница е жената, която бе взета за заложничка от избягалия затворник Борис Иванов. Жената все още е в шок от сблъсъка с рецидивиста и два дни не е спала, съобщи bTV.

До събота Петкана никога не е заключвала вратата на къщата си. Домът ѝ е в края на град Летница. Съседските домове са необитаеми, а тя живее с 12-годишния си внук. Следобедната ѝ дрямка в събота се превръща в кошмар, а самата 61-годишна жена – в заложник на избягал затворник.

Влезе човекът вътре. Каза: „Давай парите!” Аз му казах, че нямам пари. Извадих портмонето и видя, че имам 2 стотинки и лична карта. Накара ме да му направя цигара. Почнах и в този момент изтървах филтъра на земята и той ме удари. И каза: „Когато ти говоря, ще ме гледаш в очите!”, разказва Петкана Проданова.

Иванов поискал храна и вода. Взел всичко в плик и казал на Петкана да тръгне с него. Трябвало двамата да наблюдават къщата отдалече, за да се уверят, че само внукът й ще се прибере там. След като излезли от дома, мъжът повежда жената към близките ниви. Петкана няма представа, че е станала жертва на избягал затворник.

Беше въоръжен с бухалка, лозарска ножица и тиксо. Вървим, без да говорим. Стигнахме там под дървото. Направи ми място да седна, но в този момент се появи нашият квартален полицай. И започна да го пита. Той каза, че е любовна авантюра… Аз в живота си такова нещо не съм правила”, обяснява жената.

Докато полицаят разговаря с избягалия затворик, тя опитва да даде сигнал, че е заложник.

„Аз като видях полицая, правя знак с коса, с рамо. Тогава си помислих, че ми го праща Господ, полицая”, продължава Проданова.

Кварталният оставя Петкана с непознатия и вика подкрепление. Затворникът я повежда с него в нивите. Минути по-късно обаче на жената ѝ прилошава и пада. Това слага край на похищението ѝ, защото избягалият затворник я изоставя. Заловен е минути по-късно.