Затворникът Борис Иванов, който избяга от Ловеч преди два дни, докато работи на открит обект, е задържан днес в землището на местния град Летница, съобщи днес следобед главният секретар на МВР Младен Маринов.

Преди да бъде заловен, мъжът се скрил в изоставена къща, след като нападнал местен жител с дървен прът. След това рецидивистът опитал да вземе жена за заложник. След като хванал възрастната жена край жп гарата за кратко, спецполицаи са произвели няколко изстрела и той я пуснал. След това хукнал да бяга. Районът обаче бил обграден от барети от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), а снайперисти, които го държали на мушка, бързо подали сигнал кога да действат задържащите екипи. Така той бързо бил съборен на земята и заловен. 

На пресконференция в Ловеч тази вечер главният секретар на МВР Младен Маринов уточни, че е била приложена тактиката на "свинския лов".

Той разказа, че Иванов е задържал възрастна жена, за да уплаши жителите на Летница. Той я хванал за ръка и вървял с нея.

"Тя живее на края на селото. Тук е хубав моментът, че жената дава сигнал с жест към районния инспектор, който тя познава и реално той по тези жестове разбира, че тя всъщност е заплашена", обясни той.

Маринов уточни, че в началото на издирването служебните кучета са хванали следа, но заради влошените метеорологични условия и падналия дъжд е имало затруднения. Той добави, че след ареста беглецът е откаран в Районното полицейско управление в Ловеч при засилено полицейско присъствие.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че въпреки огромното напрежение и натиска върху органите на реда, те са успели да заловят избягалия затворник. 

"Един рецидивист, изнасилвач, обирджия е хванат, да са спокойни събота, неделя... Така действа системата, така ще работим и занапред", заяви той.

По повод критиките на опозицията Радев каза, че тези коментари демотивират състава.

"Нека ни критикуват - и опозиция, и всеки един, който се счита специалист, но да внимава с критиките, защото аз усещам, че хората са демотивирани, когато има такова пресиране. По този начин работим и за Колев (Радослав Колев, съучастникът на убития избягал затворник Владимир Пелов - б.р.), и за другите, но не можем да даваме подробности, когато издирваме лицата", допълни Радев.

Той благодари на всички служители, участвали в операцията, както и на гражданите, подавали сигнали.

Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков обяви, че обвиненията срещу заловения затворник ще се увеличат.

"Реално му остават близо 5 години - 4 години и 9 месеца, до изтърпяване на 13-годишната присъда", уточни той.

Всички автомобили бяха проверявани

Снимка: БНТ

В издирването му са използвани следови кучета, дрон и хеликоптер. В течение за хода на операцията е бил и силовият вицепремиер Красимир Каракачанов.

Мащабната акция по залавянето му, в която участваха около 100 служители на МВР, около 70 от които жандармеристи, е започнала още снощи, след подаден сигнал на тел. 112, според който 48-годишният мъж от Добрич е бил забелязан в района на ловешкото село Дойренци, а по-късно в край Александрово.

68-годишната местна жителка Гюлзар Мехмедова, чието семейство е подало сигнала до полицията, разказа пред БНТ:

"Лаят кучетата и внукът стана. И като стана, отвори прозореца и видя човека до мрежата. От телевизора човека го видяхме, същият беше. Ей тъй се оглеждаше и бавно, бавно вървеше".

Екипи на полицията и жандармерията претърсвали района през цялата нощ, като издирването днес е продължило в по-широк периметър. Днес цял ден пък по основните пътни артерии патрули спираха всички автомобили за проверка, а багажниците бяха отваряни. Изключение не беше направено дори за кола на областната управа.

След критиките към МВР заради изпуснатия Владимир Пелов, този път бяха взети още по-сериозни мерки

Снимка: БНТ

Борис Иванов излежава 13-годишна присъда за блудство и кражби, влязла в сила от март 2011 г. Той е излежавал присъдата си в общежитие от отворен тип, в което е бил преместен в началото на месеца. Беше назначена проверка как е било взето решението да бъде преместен в общежитие, а след това пуснат да работи.