Съпричастността е онази здрава нишка, която през вековете е сплотявала нашия народ. Това каза президентът Румен Радев в началото на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, на която държавният глава е домакин. По думите му съпричастността и днес продължава да ни води по пътя на надеждата, уважението и толерантността.

Според него вечерята ифтар се е превърнала в утвърден институционален знак на уважение към традициите и вярата на мюсюлманската общност в България. "Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан е време за пост, въздържание, опрощение и смирение. Време, в което вярващите са водени от благородния стремеж да възвисяват духа си и да търсят в душите си милосърдие и човеколюбие", посочи президентът Радев.

В дни на изпитание пред цялото човечество повече от всякога се нуждаем от далновидност и мъдрост, за да градим успешно нашия съвместен дом и да бъде превръщан все повече в място на мир и разбирателство, каза държавният глава. Той се обърна специално към духовните водачи, "които със своя незаменим личен пример допринасят активно за открития и достоен диалог между вероизповеданията в България".

Румен Радев пожела на всички български мюсюлмани и на техните семейства и близки здраве и благополучие.

Символиката на ифтар се променя всяка година, тя е сходна с обстоятелствата, в които се намираме, каза главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Символиката тази година е свързана с благодарността към Всевишния, който пази България, коментира главният мюфтия. Необходимо е да се научим да ценим това, което имаме, добави той.

По думите му човечеството се е концентрирало върху материалното, но едно малко изпитание дава добър урок и ни кара да разберем, че щастието не е само материални постижения, че трябва да се научим да бъдем по-човечни, да бъдем по-близо един до друг и да помагаме на всеки, който има необходимост от помощ, посочи главният мюфтия.

На вечерята ифтар присъстват и вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на традиционното вероизповедание в България и останалите религиозни общности в страната, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката, съобщи БТА.

Снимка: БТА