Протестиращи от Българското национално радио (БНР) блокираха движението на столично кръстовище с имровизирано студио. Очаква се движението да бъде преустановено за половин час по булевард "Драган Цанков" до булевард "Евлоги и Христо Георгиеви".

Всички снимки вижте тук

Протестът започна пред сградата на националното радио, организиран от синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа", след което премина в протестно шествие, което затвори и кръстовището.

Снимка: БТА

Основното им искане е към народните представители - за спешно увеличение на средствата от бюджета за 2023 година за БНР, което ще направи възможно повишението на заплатите с 25%, за да бъде покрита натрупаната от 2021 г. насам инфлация.

Снимка: БТА

Необходими са 10 млн. лева повече в бюджета на Българското национално радио, каза генералният директор на медията Милен Митев. Той се включи в протеста на работещите в радиото, който е за увеличение на основните месечни възнаграждения.

По думите му от тези 10 млн. лева, 7 млн. лева са необходими, за да се увеличат заплатите. Другите средства ще бъдат за обновяване на техниката и други капиталови разходи, каза още той.

Протестиращи казаха, че немалко от работещите в радиото имат основни заплати между 1000 и 1400 лева.

Снимка: Bulphoto

"Стигна се е до тук поради безхаберието на управляващите. От 2019 година се опитваме да ни чуя, да обърнат внимание на проблемите ни с ниското заплащане, издръжката на радиото, бюджета, недофинансиране, изобщо абсолютно никаква грижа за обществената медия. Искаме не по-малко от 25% увеличение на работната заплата", изтъкна Елица Доцева, синдикален председател на структура на КНСБ в БНР.

Според нея исканите от синдикатите проценти за увеличение на работните заплати са напълно заслужени. "И е недопустимо такива работещи хора, в такава престижна организация да получават заплати от 880 лева, за немалък процент 1000 лева просто е мираж."

"Надявам се опитът на колегите гласът им да бъде публично чут да допринесе за стартиране на този разговор, тъй като вярвам, че всичко, което правим, е наистина в полза на обществото и всеки лев, инвестиран в БНР, се възвръща на цялото българско общество", отбеляза генералният директор на БНР Милен Митев.

Снимка: БТА

Екипът на Радио Пловдив се включи в протеста на работещите във всички структури на БНР за по-достойно заплащане. Те излязоха пред сградата на радиото и издигнаха плакати с надписи "Протест".

Колегите им от Кърджали също излязоха на протест.

Работещите във Радио Варна се присъединиха към исканията на протестиращите в София. Те не протестират, но във всички информационни емисии в ефира на Радио Варна водещият чете следния текст:

"Работещите в Радио Варна изразяваме своята категорична позиция, с която настояваме за достойни оценка и заплащане на положения от нас труд. Така се присъединяваме към исканията на колегите ни от БНР към народните представители за спешно приемане на допълнителни 7 млн. лв. към бюджета на Българското национално радио. С тях настояваме да се обезпечи увеличение на работните заплати на работниците и служителите с 25%, с което ще бъде компенсирана инфлацията от 2021 г. до момента".