Всички знаем за фините прахови частици, но при горенето на твърди отпадъци се отделят и летливи въглеводороди. Така се получава един токсичен коктейл от много силни окислители, който влияе и на ДНК-то. Това обяви пред bTV пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Нарушенията с горенето на отпадъци са ежедневие. Столична община е осигурила средства за подмяна на отоплителните уреди на 20 000 семейства. Към момента са подадени само 6000 молби за подмяна на отоплителните уреди. Проверките за горенето се извършват от представители на Столична община и полицията. Имаме право да влизаме в незаконни постройки и общински жилища.

"Фини прахови частици има през цялата година, но този коктейл се получава при горенето на твърди отпадъци. Когато мерките не дават резултати, трябва да взимаме сами мерки. В затворени помещения можем да ползваме пречистватели, но задължително трябва да се лицензирани. Когато сме навън, можем да носим маски, които също трябва да бъдат лицензирани. Не трябва да превръщаме този проблем в паника. Този проблем не е само на общината или на определени социални групи. Това е проблем на всички", категоричен бе д-р Симидчиев.

"Въвеждаме различни мерки. Вчера беше внесено предложение за криминализиране на горенето на твърди отпадъци. Правим всичко възможно и призовавам за обединяване на усилията на всички, за да решим този проблем", заяви Лорита Радева, която е общински съветник и председател на комисията по опазване на околната среда в Столична община.