Инспекциите стартират по препоръка на министъра на икономиката Божидар Лукарски, съобщиха от агенцията.

По време на днешното правителствено заседание, на което премиерът Бойко Борисов разпореди пътните полицаи да бъдат следени с камери, Лукарски е обявил, че в агенцията по метрологичен и технически надзор са получени доста сигнали за използване на частни радари и дрегери от пътни полицаи.

"Изважда дрегера, който си е купил, несертифициран, използва него, радари също масово. Ще организираме проверка и ще дадем сигналите на министър Вучков", е заявил икономическият министър, става ясно от стенограмата.

В момента служителите на "Пътна полиция" използват новите дрегери, които имат вградена памет и всяко измерване се запаметява. Това води до задължителни санкции срещу проверявания водач при установяване на наличие на алкохол над допустимите норми, допълват от Агенцията по метрологичен и технически надзор.

В сигналите обаче се твърди, че в някои автомобили имало повече от един дрегер или радар. Можело да се използва втори уред, който предварително е настроен да показва наличие на алкохол в дъха и по този начин се вменявала вина на водача.

Също има сигнали за радари, които според гражданите, отчитат по-висока превишена скорост от тази, с която се е движел водачът.

Агенцията, като компетентен орган, в чиято област на надзор попадат лицата, използващи средства за измерване - дрегери и радари, извършва строг надзор както на оправомощеното лице в МВР, което проверява уредите, така и на самите уреди, се посочва в съобщението и като се допълва, че манипулацията на тези апарати е изключително трудна, дори невъзможна.

Все пак инспекторите ще стартират внезапни проверки за спазване на задълженията на отговорните лица по изискванията на Закона за измерванията и наредбите по прилагането му, пишат още от агенцията.

АНКЕТА: Давате ли подкуп на катаджии?