Освен това не е ясно дали сред работещите там има някой, който му е съдействал. Може и никога да не стане ясно как е организирано бягството. Резултатите от инспекцията след двойното бягство набелязват само, че има слабости в действията на надзирателите, които са били на работа в деня на инцидента.

Освен това обискът на личните вещи, а и на самите затворници, не е направен достатъчно обстойно, показват резултатите от проверката, изнесени днес.

Не е ясно как Пелов е получил оръжието

Ресорният заместник-министър Николай Проданов заяви, че затворниците са набелязали "тесните" места в системата.

Други оставки и уволнени за случая няма да има. Има обаче предложение за дисциплинарно производство срещу 14 служители, от които двама са заместник-началници в затвора. Те няма да излизат в отпуск, защото затворът щял да се "оголи", посочи Проданов. Проверката е показала още, че някои от надзирателите са се изплашили след като срещу тях е било насочено оръжие. Един от тях се е опитал да задържи Пелов и Радослав Колев, но не успял.

Надзирателите са подценили Пелов и Колев, въпреки многократните сигнали на психолозите, че те са изключително опасни. До два месеца трябва да стане ясно какво точно ще е наказанието на 14-те служители срещу, които се води дисциплинарното производство. Най-тежкото наказание може да бъде дисциплинарно уволнение, но това едва ли ще се случи.  

Докладът отправя 12 препоръки за рязко повишаване на сигурността на затвора в София. Част от тях обхващат стаята за предаване на багаж. Трябва да бъде преоборудван и един от постовете на надзирателите.