Вчера 4-годишното момиченце, осиновено от германско семейство, внезапно спряло да диша и посиняло. Бащата потърсил съдействие от служителите на хотела, които се обадили на тел. 112.

По същото време в "Хилтън" са били над 550 лекари, участващи в Първия национален конгрес по спешна медицинска помощ и проблемите в сектора. Зам.-директорът на "Пирогов" доц. Олег Чолаков започва да прави сърдечен масаж на момиченцето, но то вече било мъртво.

Според информация на в. "Преса", линейката се забавила с 40 минути и дошла без дефибрилатор.

Заради смъртта на детето бе разпоредена проверка в Центъра за спешна медицинска помощ. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че тя е приключила и е установено, че линейката, която е изпратена по сигнала, е пристигнала на място след 9 минути. 

Първият сигнал за помощ е постъпил на тел.112 в 7.28 ч. и веднага е била осигурена конферентна връзка със спешния център, като повикването е било за дете със спряло дишане. В 7.29 ч. сигналът е бил предаден, а в 7.39 ч. линейката е била пред хотела.

Проверяващите са установили също, че линейката е била с цялото налично оборудване, но лекарят не го е използвал. До момента няма обяснение защо медикът не е взел нужната апаратура от спешния автомобил при слизането си от него, уточниха от пресцентъра на здравното ведомство.

Заместник-директорът на Спешна помощ Светла Богданова обясни, че лекарят е с 28 години трудов стаж по специалността. По думите й, каквото е трябвало, той го е направил, предаде БНР.

"Смея да ви кажа, че лекарят е бил с линейката напълно оборудвана, а това, че в първите секунди той е слязал само с необходимата апаратура и след като е видял, че детето е починало, а да не говорим, че отделно шофьорът е донесъл абсолютно пълното оборудване от линейката", обясни Богданова.

Министерството на здравеопазването обаче е препоръчало на директора на Центъра за спешна помощ д-р Георги Гелев да наложи административна санкция на лекаря.

По-рано днес д-р Гелев съобщи, че починалото дете е страдало от тежка сърдечна малформация и е трябвало да замине за САЩ за операция. Точната причина за смъртта му ще стане ясна след аутопсия.