Това заяви заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов пред БНР.

По-късно днес ще бъдат представени изводите на работната група на ведомството, която разследва бягството на двамата затворници от Софийския централен затвор на 3 април. Срокът за проверката бе до вчера.
В късния следобед работната група е предоставила доклада, който по думите на Проданов, е доста обемист.

"Докладът представя механизма, по който е извършено бягството. Какви са последователните крачки на двамата престъпници, така че от спалното помещение да се озоват на свобода. Концентриран е и върху недостатъците в организацията и върху човешките грешки, които са способствали за това бягство“,  обясни Николай Проданов.

По думите проверката сочи, че е имало
предостатъчно правила и на всеки пост е имало инструкция с правата и задълженията.

"Вероятно част от задълженията не са изпълнени, а някои от тях са изпълнени не както трябва.
Можем да направим връзка и с липсата на опит на нашите служители, може би с проблеми в подготовката им“, поясни зам.-министърът.

Работната комисия излиза с предложение виновните служители за бягството да бъдат наказани дисциплинарно.

"Въпросното отделение, което в края на краищата е отговорно за бягството, са все млади хора и комисията излиза с предложение спрямо тези наши служители да се заведат дисциплинарни производства", каза
Николай Проданов.

В доклада от проверката са посочени конкретни имена на служители, които според комисията са допуснали грешки в работата си. 

Според зам.-министъра обаче, че не бива да се правят публично известни.

"Нека се заведат дисциплинарните производства, да се види конкретно кой какво е правил и какво не е. Когато се стигне до някакъв край на дисциплинарните производства, бихме могли да оповестим имената“, уточни зам.-министърът.


Той обяви, че огнестрелното оръжие, използвано при бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев, е било внесено в затвора преди време, но комисията все още не установила как е станало това.

"От самото начало бях резервиран дали ще можем да установим начина, по който е проникнало оръжието на територията на затвора в такъв кратък срок, с ресурсите на комисията. За съжаление, все още нямаме яснота", каза зам.- министърът на правосъдието.

Според него за известен период оръжието е било укривано някъде. В последния момент, в деня на бягството явно е било в спалното помещение.

Той обясни, че в по-голямата част от Централния Софийски затвор има наблюдение, но в килиите няма.

По отношение на ножа, с който е бил въоръжен един от избягалите затворници, зам.-министърът коментира, че вариантите за придобиването му са още по- многобройни.

"Едно хладно оръжие може да се изработи. До момента не сме наясно дали ножът е фабричен или самоделка“, каза още Николай Проданов.

Втора седмица продължава издирването на двамата избягали затворници Радослав Ангелов Колев и Владимир Пелов Стефанов.