Изследователи от Хюстънския медицински университет сравняват риска от развитие на Алцхаймер между пациенти с противогрипна ваксина и такива, които не се профилактират срещу грип. В националното обсервационно проучване участват хора на над 65 години. Резултатите от четиригодишното наблюдение са публикувани в Journal of Alzheimer's Disease.

"Установихме, че противогрипната ваксина при възрастни хора намалява риска от развитие на Алцхаймер в рамките на няколко години. Силата на този протективен ефект нараства с бройката на поставените в годините ваксини. Или с други думи - най-нисък шанс за развитие на болестта се наблюдава сред онези, които ежегодно се имунизират." Това казва един от водещите в изследователския проект. " Бъдещи проучвания ще събират данни дали противогрипната ваксина има отношение към прогресията на симптомите при пациенти, които вече имат ранна форма на деменция, причинена от болестта на Алцхаймер."

Проучването обхваща 2 милиона американци, половината от които са имунизирани против грип. Продължителността на изследването е в период от 4 години.

Резултатите: за посочения период в групата на получилите ваксина само 5% развиват Алцхаймер, докато в контролната група този процент е 8,5.

"Данните са категорични, че при хората, които ежегодно си правят ваксинопрофилактика, рискът от развитие на Алцхаймер е занижен значително, но все още не можем да кажем с ясна категоричност дали този ефект се дължи на специфичната ваксина," споделя проф. Шулц, водещ в проучването и директор на Центъра по неврокогнитивни заболявания на същия университет. "Допускаме, че при една пневмония например, имунната система, която е изключително сложна, може да се активира по начин, по който да влоши и провокира ранно настъпване на болестта на Алцхаймер."

Други данни, от други източници в проучване, свързано с ползите от ваксините при невродегенеративните заболявания сочат ваксинопрофилактиката като превенция на тежки усложнения, касаещи възпалителни процеси в кръвоносните съдове, хранещи мозъка. Минали изследвания са откривали различни връзки, които намаляват риска от деменция, в следствие на различни ваксини, като такива за тетанус, полиомиелит и херпес. След пандемията от COVID, учените събират данни дали подобни ефекти няма да се проявят и след ковид ваксината.

Дали наистина ваксините и ефектите, които те проявяват върху имунната система са в основата на тези данни? Високото ниво на здравна култура и поведение, свързано с превенция и профилактика, често се асоциира с по-високи икономически, интелектуални и образователни показатели сред ползвателите на тези специфични здравни услуги. Доказани връзки за превенция на Алцхаймер са четенето, ученето, решаването на логически задачи - все дейности, които са свързани индиректно и с потенциално по-високо ниво на познание и осведоменост, здравна и социална култура, и грижа за физическото и ментално здраве.