Пореден протест срещу неприятните миризми, които тормозят жителите на Разград от години, особено през летните месеци беше организиран в града. В знак на недоволство хората блокираха пътя Варна - Русе и заявиха, че искат да живеят в чист и спокоен град, без обгазяване и отрови във въздуха и водата. Протестиращите подчертаха, че търпението им се е изчерпало и поискаха незабавна реакция от държавата и общината, предаде БТА.

Организаторът на протеста Калоян Монев заяви, че в мероприятието няма никаква политическа насоченост или тенденциозност. Той посочи, че хората са тук, защото им е писнало, а протестът е насочен основно към държавните институции в лицето на Регионалната инспекция по околната среда и водите и на Министерството на околната среда и водите, както и на отдел "Екология" на Община Разград, за да може да си свършат работата. "Крайно време е жителите на Разград да излязат и да покажат, че искат да бъдат здрави. Защото, това което се случва е геноцид", каза пред събралото се множество Монев.

Д-р Томица Маноилов отбеляза, че като жител на Разград и като лекар осъзнава, че миризмите, които се усещат всяка вечер са много вредни за здравето, особено за децата. Според него трябва да се вземат всички мерки тези миризми да бъдат спрени, за да могат да дишат децата спокойно.

"Искаме чист въздух за нас, нашите деца и съграждани. Не живеем в града, но рано или късно детето ни ще дойде да учи тук", каза Павлина Кошерова.

Жителите на Разград се оплакват от години от неприятните миризми, които се носят над града, но досега институциите не са открили категорично източника. Качеството на въздуха в града се измерва от няколко мобилни станции, като данните от тях се разминават. По повод наболелия проблем с чистота на атмосферния въздух в Разград в началото на август беше проведено извънредно заседание на Общинския съвет, на което присъства и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Тогава той сподели проблемът с миризмите е комплексен, водят се разговори с много институции, но въпросът не е решен и на ниво законодателно на Европейския съюз.

Калоян Монев заяви, че ще бъде създаден граждански комитет, сформиран от протестиращи, който да работи заедно с държавата и Общината по разрешаването на наболелия проблем с чистота на атмосферния въздух в Разград. Протестиращите тази вечер обявиха, че ако не бъдат чути от компетентните институции ще преминат в гражданско неподчинение.