Граждани са се събрали и протестират пред парламента срещу връщането на хартиената бюлетина, но демонстрацията не е многолюдна. Организатор е Инициативата "Правосъдие за всеки".

Към 19 ч. протестиращите блокираха движението пред Народното събрание. Според тях връщането й ще върне контролирания вот и големия брой невалидни бюлетини. Събралите се граждани скандират "Мафията вън". Искаме честен начин да гласуваме и нашият вот да бъде отчитан, а не манипулиран, коментираха протестиращи.

Няма нито едно доказателство, че машинният вот може да бъде контролиран, заявиха от "Правосъдие за всеки" пред събралите се граждани.

Това, което виждаме, е, че ГЕРБ и БСП са повече и са твърдо решени да прокарат хартиената бюлетина, коментира на протеста съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. "Те в момента знаят, че вероятно ще се отива на избори и това, което искат, е следващите избори да бъдат направени по стария начин от годините на прехода, с хартиени измами", добави той.

Петков увери, че от "Продължаваме Промяната" няма да отстъпят от принципите си. "Въпреки че знаем, че сме малцинство - 53 депутати, показваме, че няма да отстъпим от принципите и че независимо от това колко невъзможна изглежда тази битка, ние няма да се предадем. Вече има алтернатива - хора, които си спазват обещанията и са готови да се борят за принципите си", заяви бившият премиер. Не ни е страх от това, което следва, имаме надежда, че България рано или късно ще си дойде на мястото като една нормална европейска държава, добави още той.

Това е вторият протест срещу промените в Изборния кодекс, като първият беше на 18 ноември, припомня БТА.

В петък повече от 11 часа продължи дебатът на второ четене по 16-те докладвани параграфа от законопроекта за промени в Изборния кодекс.

"Вместо да се ангажира със съставяне на правителство, да се занимава с проблемите, които пряко касаят българските граждани, да се фокусира върху проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост, попълването на персоналния състав на органи с изтекъл мандат и други важни проектозакони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс", каза президентът Румен Радев по време на консултациите с "Български възход" за съставяне на правителство. "Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и четиричасовият дебат за наименованието на закона, дълбоко се съмнявам", добави държавният глава.