Жители в Перник протестират пред сградата на ВиК- Перник и настояват някой да поеме отговорност и да реши проблема, свързан с въведения воден режим.

С викове "Оставка" протестиращите направиха опит да влязат в сградата на "В и К", но бяха спрени от полицията.

"Ние не сме срещу водния режим, защото той е неизбежен", заяви Зорница Димова, която е сред организаторите на протеста, пред Канал 3.

Според нея мълчало се е дълго време от страна на отговорните институции и се е стигнало до критично ниските 4 млн. 800 хил. куб. м вода в язовир "Студена". Димова настоя исканията да бъдат адресирани до настоящия министър на регионалното развитие Петя Аврамова и до бившия - Лиляна Павлова, до министъра на околната среда и водите Нено Димов, а също и да бъде сезирана прокуратурата.

"Някой трябва да поеме отговорност за случилото се. За проблема се знаеше, но никой не поема отговорност защо се стигна до това положение. Това е некадърно ръководство. И на всичкото отгоре режимът не се спазва. Нямам никаква вода от вторник", обясни пред "Канал 3" жител на Перник.

Както е известно, от понеделник в града и околните населени места е въведен воден режим. Причината е драстично ниското ниво на язовир "Студена".

Организаторите са подготвили писмо, което ще връчат на кмета Станислав Владимиров. Те настояват за оставка на ръководството на ВиК-дружеството и търсене на отговорност заради водната криза на бившия кмет Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова. Започна и събирането на подписка.

Протестиращите носят лозунги с надписи "Къде ни е водата" и "Оставка". Някои от тях са си пуснали неплатен отпуск, за да присъстват на протеста.

Кметът Станислав Владимиров сезира държавното обвинение още в понеделник. "Надявам се Прокуратурата да влезе във ВиК в спешен порядък и да направи преглед на всички действия", коментира той.

"Топлофикация Перник" е готова за зимния сезон, съобщи междувременно директорът на дружеството Любомир Спасов. На склад в предприятието има над 100 000 тона въглища. Количеството ще стигне за около 40 дни, дори през това време да не се правят нови доставки.

Директорът на Топлофикация Любомир Спасов съобщи, че заради водния режим има проблеми с качеството на топлата вода. "Получава се непрекъснато изпразване на системата и пълнене, въздушни възглавници, горене на помпи за битова гореща вода, но малко по малко ще се справим с този проблем. Да се надяваме, че режимът ще бъде по-кратък", каза Спасов, цитиран от БНР.

Той не очаква водният режим да се отрази на отоплението. По думите му дружеството разполага с достатъчно екипи, които в случаи на авария да реагират своевременно:

"Авариите се работят до отстраняване, т.е. когато някъде има теч, почва се аварията и се работи до отстраняване. Всичко ще се случва в рамките на часове до максимум денонощие", заяви Спасов.