Не са добри действията на ВиК-дружеството по въвеждане на воден режим в Перник. Това обяви кметът на града Станислав Владимиров в предаването "Лице в лице" по bTV и допълни, че разходът на питейна вода от яз. "Студена" не е ограничен.

Той уточни, че от два дни градът е във воден режим, но той реално не се спазва.

"С първите си стъпки ВиК-дружеството не направи така, че в обявения времеви диапазон за режим - да се ограничи разхода. Вода продължава да се пилее, сутринта ми дадоха данните, ние се доближаваме по разход с дните преди водния режим, посочи Владимиров.

Кметът на Перник заяви, че ако това продължава - водата ще стигне за два месеца. По думите му е начертан "ударен план" за справяне с критичната ситуация, който е подкрепен и от премиера Бойко Борисов.

Той допълни, че яз. "Диканя" е резервен вариант за миньорския град, ако кризата с водата се задълбочи. Според Владимиров има много виновни по веригата.

"Липсата на информация и адекватно поведение от ВиК-Перник доведе града до тази катастрофа. Минаваме нагоре по веригата - областният управител, не чухме нито едно изявление. След това Министерство на регионалното развитие, което е принципал на дружеството, то трябва да наблюдава всички действия на подчинения му оператор. Имаме МОСВ, което е трябвало да наблюдава яз. "Студена", каза още кметът.

Владимиров допълни, че лятото през тази година е било сухо, но е имало и по-сухи периоди, а нивото във водоизточника не е било критично. "Защо, виждайки, че притокът е недостатъчен - ти изразходваш толкова много вода. Преди два месеца от парламентарната трибуна зададох въпроса на министър Петя Аврамова в тази посока, тогава беше светнала червената лампа, но реакция нямаше", заяви още той.

Градоначалникът заяви, че му предстои среща със зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и очаква държавата да се намеси. Той допълни, че няма представа защо толкова време този проблем е подценяван и ескалира след местния вот.

"В понеделник подадох сигнал до прокуратурата, искам да разбера защо ВиК-операторът, с всичките си действия, е довел до тази криза. Вътре изрично е записано да влязат във ВиК-дружеството и да направят проверка, за да се разбере кой е виновен", коментира Владимиров.