Лидерът на протестите в Благоевград - Александър Стамболийски, който участва в блокадата на ГКПП-Кулата, заяви, че Жандармерията е използвала сила срещу протестиращите на граничния пункт.

Жители на Петрич и Сандански блокираха за повече от час граничния пункт в неделя. Те отказаха да освободят платната въпреки преговорите с полицията. В крайна сметка жандармеристи изблъскаха демонстрантите от двете страни на пътя и движението беше възстановено.

"Пред очите на всички униформените служители блъскаха, удряха и буквално ни прегазиха", посочи Стамболийски.

"Тези момчета, които успяха да се отскубнат от полицейската схватка, докато бяхме изблъсквани, след това бяха отведени в полицейските бусове и бяха бити. Полицията употреби сила срещу хората, докато в цялата страна униформените свалиха щитовете", допълни той.

Александър Стамболийски увери, че протестите ще продължат с още по-голяма сила. Утре в Благоевград е планиран голям протест.

Арестувани, глоби и актове по време на протестите

По време на проведените днес протестни действия служителите на реда са съставили общо 58 акта за установени административни нарушения, съобщиха от МВР. В хода на осъществените действия униформените са съставили 38 фиша по ЗДвП, 55 протокола по чл. 64 и 65 от ЗМВР, задържали са и 11 лица по чл. 72 от ЗМВР.

В столицата са задържани общо четирима души. Освен мъжът, шофирал демонстративно на пл. "Княз Александър I", срещу когото е взето отношение по чл.325 от НК за хулиганска проява, в различни районни управления са отведени още трима непълнолетни и един пълнолетен, които били засечени да носят забранени предмети. След снемане на обяснения и предупреждение, те са освободени, като непълнолетните са предадени на родителите.

По време на протестните действия в Благоевград е установено кратковременно навлизане на пътното платно, на 9 лица са съставени протоколи по чл. 64 и 65 от ЗМВР.

В Монтана за различни нарушения на шофьори са съставени 5 фиша и 13 акта по ЗДВП.

Актове за установени административни нарушения са съставени на 3-ма протестиращи в Плевен, в полицейското управление е отведено едно лице съгласно чл. 72 от ЗМВР.

В рамките на организираното автошествие в Силистра за установени различни нарушения са съставени общо 5 акта , както и три протокола по чл. 64 и 65 от ЗМВР.

При извършени проверки на територията на Хасковска област са били установени 5-ма без документи за самоличност, двама от които непълнолетни. Те са били отведени в РУ-Свиленград за установяване на самоличността им и са им съставени съответните актове по ЗБДС. На водачите на три автомобила са съставени актове за нарушения по ЗДвП, след като протестиращите са паркирали автомобилите си на кръстовище, с което са затруднявали движението на транзитно преминаващи превозни средства. Установени са и други участници, извършили същото нарушение, на които също предстои съставяне на актове по ЗДвП.

В рамките на протестните действия на територията на ОДМВР-Ямбол са съставени 28 протокола за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР, 6 акта за нарушения по ЗДвП и ЗБДС и ЗМВР, както и 26 глоби с фиш по ЗДвП.