Блокади на възлови булеварди и бензиностанции са организирани днес в няколко града в страната заради поскъпването на горивата и нелогичната, според протестиращите, разлика в цените в различните райони на страната.

Под прозорците на Министерския съвет в София членове на синдикат "Защита" протестират срещу високите цени на горивата, тока и парното.

На протеста са дошли хора от цялата страна. Те настояха, че скокът на цените е необоснован и диалогът с правителството вече е изчерпан.

Протестиращите предлагат увеличение на минималната заплата от 1 януари 2019 г. - от 510 лв. на 750 лв.

За момента протестът е мирен, но беше изразена готовност за блокада на големите столични булеварди.

Вчера граждани протестираха във Велико Търново срещу високите цени на горивата.

В Пазарджик протестите ще започнат в 15 часа с автошествие от стадион "Георги Бенковски", което ще премине през централната част на града. В момента най-популярният бензин в района А-95 се продава 2,44 лв./л, а дизелът за 2,50 лв./л.

За 15 часа са насрочени блокади и в Пловдив. В Хасково протестиращите се събират в 17 часа на площад "Свобода". Предварително участие в социалните мрежи са заявили 1000 души.

Организаторите на протеста призовават да се носят касовите бележки от последното зареждане в съответния град, за да се внесе колективна жалба в комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

В Бургас шофьорите се организират през социалните мрежи в група, която се казва "Шофьори Бургас".

Сборният пункт на протеста е паркингът на магазин от голяма търговска верига, които се намира на изхода на града в посока София. От дни във фейсбук групата "Шофьори Бургас" се отправят призиви за бойкот на монополна верига бензиностанции в града заради поредното повишение на цените на горивата.

"Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки, само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре средно с 30 стотинки", обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста.

В Бургас за последните 3 години това е вторият протест срещу високите цени на горивата.