Подписи срещу монополното определяне на цената на горивата събират протестиращи във Велико Търново. Местните хора твърдят, че дизелът и бензинът в града са с около 20 и 30 ст. за литър по-скъпи в сравнение с другите градове.

Протестът им се състоя тази вечер на пътен възел "Качица" - едно от ключовите кръстовища в града. Десетки хора протестираха, преминавайки по пещеходната пътека на мястото.

Не е нормално цените във Велико Търново да са най-високи от цяла България и във всички други бензиностанции да са еднакви. Когато обявихме протеста, цените бяха 2,54 лв. за литър. В момента на обявяването на протеста имаше ефект - цените паднаха с 5 ст. Сега пак са същите. Няма логика различни пазарни играчи да обявяват еднакви цени, заяви пред bTV организаторът на протеста Пламен Копанов.

Участниците в протеста са се организирали спонтанно, след като в социалните мрежи хората са коментирали високата цена на дизеловото гориво във Велико Търново, коментира и за БТА Пламен Копанов.

По думите му събраните подписи и възраженията на хората ще бъдат изпратени до Комисията за защита на конкуренцията и до Комисията за защита на потребителите.

Протестиращите посочиха, че картели и монополи определят не само цената на горивата, но и на други стоки и услуги от първа необходимост, което е в разрез със свободната пазарна икономика.

Целта на протеста е управляващите да чуят хората и да предприемат мерки, посочиха организаторите.

Твърденията на протестиращите във Велико Търново, че при тях цените на дизела и бензина са с 20-30 ст. по-скъпи, отколкото в другите градове, са неверни, каза по bTV изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Нормално било една и съща верига да продава гориво на една цена в един град и на по-висока или по-ниска в друг, както и в едно населено място да има различни цени, коментира той.

Нали не си представяте, че петролните фирми са се обединили да наложат геноцид на Северозападна България. Там логистиката е най-тежка, разстоянията до тази част на България са най-дълги. Така Делчев обясни по-високите цени на горивата в този регион, които били по-високи от тези в Люксембург.

Развенчавам и мита за картел, категоричен бе той.

Повишаване на цените на горивата Делчев обясни с повишаване на цената на суровия петрол. Суровият петрол поскъпна със 17%, а на горивата с 5,1%.

Не са високи цените на горивата, а са ни ниски доходите, каза още Делчев. Слагат се такива цени, каквито пазарът може да приеме. И затова в рамките на една верига има различни цени, дори в един град, допълни той.

Цените на горивата в България са най-ниски за ЕС. Влизате в компютъра, сравнявате и гледате, препоръча Делчев.

Цени на дребно на горивата в Европа >>