Втора седмица пътни блокади на протестиращите фермери и земеделци, въпреки постигнатото вчера споразумение с кабинета "Денков". 26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, обявиха на пресконференция, че утре, в 11 ч., ще доведат членовете си пред Министерския съвет, за да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. По думите на един от животновъдите "този път протестът няма да бъде мирен" и ако утре те не бъдат чути, вдругиден протестът продължава на 25 пътни възела в страната. 

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Тези организации заявяват, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души - така отговарят на съмненията в легитимността на протестиращите. Показаха пред журналисти редица писма до земеделския министър още от миналата година, като твърдят, че нямат отговор на нито едно от тези писма в аргумент на тезата, че не са искали диалог с властта, предаде БНР.

Да се удвои помощта за секторите "мляко", "плодове" и "зеленчуци", да отпадне таванът на украинската помощ, да отпаднат данъците върху субсидиите, да се промени стратегическият план, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците - това са някои от исканията на протестиращите. Най-основното сред тях е оставката на земеделския министър.

В пресконференцията се включиха и лидери на организации, които по думите им членували в преговарящите с правителството и обниха  Българска аграрна камара в недемократичност и отстояване на частни интереси.

Те апелираха към премиера да не подписва меморандума с Българската аграрна камера (БАК).

Пътните блокади днес

С тежка техника и бали слама земеделски производители затвориха главния път Русе - Велико Търново край село Поликраище днес. Протестиращите изляха цистерни с мляко. Пътят беше затворен в 10:00 часа и според организаторите на протеста ще остане блокиран до 14:00 часа.

Животновъдите изляха 16 тона прясно мляко от цистерна. На място се образува километрична колона. Движението край Поликраище се осъществява по обходни маршрути.

Протестиращите са от всички браншове и продължават да искат оставката на земеделския министър. По думите им меморандумът, който предстои да се подпише днес следобяд от МЗ и БАК, не е защитен българския интерес, не е решен проблема с украинския внос, няма мерки срещу вноса на зеленчуци и плодове от Турция и Македония, липсват предложения за подобряване на условията по зелената сделка и др.

"Земеделието е отрасъл, изцяло зависим от природата и климата, а същевременно държавата ни поставя условия, които са безумни", посочи Марин Богомилов, председател на Земеделската кооперация "Росица" в село Поликраище. Ние сме под постоянно наблюдение и под постоянен стрес дали не сме сбъркали при попълването на документацията, а в крайна сметка не знаем, при условие че изпълняваме всички европейски изисквания, какъв ще бъде резултатът. При нас особеното е, че ден година храни, ако не свършим даденото технологично мероприятие в определен момент, в следващия ще бъде късно. Европейските директиви са едно, климатът и условията на полето - друго, допълни той.

Настояваме да ни оставят да си вършим работата, а не да ни затискат с изисквания, които утежняват и без друго тежката работа на полето, каза Богомилов. Той посочи, че през 2023 година стопаните са работили на загуба заради ниските изкупни цени на зърното, за сметка на високата себестойност на продукцията заради увеличението на цените на торовете, препаратите, горивата и минималната работна заплата.

Недоволните земеделци блокираха и пътя Кюстендил-Гюешево с трийсетина трактори, тежка техника и разпилени плодове по пътя.

Движението беше спряно за повече от един час в двете посоки. Автомобилите се пренасочваха по други маршрути, а тежкотоварните камиони изчакваха на място.

Блокадата при Кюстендил

Снимка: БНТ

"Тези преговори ги прави едно общество, което представлява не повече от 5,7% от българския земеделец, крупните производители, които държат 96% от нашия сектор", посочи зеленчукопроизводител в Кюстендил Антон Тодоров пред БНТ.

"Разделение се опитват да вкарват в бранша по-големите играчи в този бизнес. Ние не сме бизнесмени, ние сме работници", каза зърнопроизодителят Росен Йосифов.

"Приказките, че нашите искания не са политически, точно такива са, защото искаме промяна в цялостната политика в сектор земеделие и да се насочи повече внимание към обикновения производител", отбеляза и Павел Иванов, зърнопроизводител от региона.

Снимка: БТА

За пореден ден земеделски производители от Перник и Радомир излязоха на протест. Малко преди обяд заедно с машините си те пристигнаха на пътен възел "Даскалово", където направиха няколко обиколки на съоръжението. Движението в района бе регулирано от полиция.

Протестът при пътен възел "Даскалово"

Снимка: БТА

По-рано днес Цанко Цанков - член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, обяви, че протестът днес продължава в над 50 горещи точки в страната. "Ние не знаем какво споразумение ще се подписва днес с част от земеделските организации, научаваме за това от новините", каза той.

По думите му представителите на камарата са били изгонени от преговорите в Министерството на земеделието в края на миналата седмица, затова протестите им продължават. Той посочи, че в камарата членуват 80 процента от производителите на мляко, 40 процента от производителите на зърно, 100 процента от производителите на ориз и на рози, 90 на сто от овощарите и зеленчукопроизводителите, както и пчелари.

Той бе категоричен, че протестите ще продължат защото няма промяна по условията на зелената сделка, не са разпределени пропорционално парите за обработваемите площи, които са между 400-500 милиона декара, както и по намаляването на административните тежести в земеделието, част от основните искания на протестиращите.

"Противопоставят се браншовете и тези действия се извършват с участието на министъра на земеделието, като се гонят представители на различни организации от работните групи", заяви Цанев. Той посочи, че дори да се подпише споразумение днес, то ще бъде между трима-четирима души, без представители на близо 30 асоциации, за които се твърди, че са нелегитимни. "Не може да се твърди, че това са нелигитимни асоциации, при условие, че те съществуват от близо 20 години", каза той.