Земеделските протести само за няколко дни излязоха от общия знаменател и вече е трудно на неангажираните в сектора да се ориентират къде по пътя недоволството на фермерите се разцепи. При няколко десетки организации в бранша вероятно е трудно да се угоди на всички, но общото е, че всички искат подобряване на механизма за субсидиране и държавна закрила от дъмпингов внос от трети страни извън ЕС и най-вече от Украйна. Оттам нататък започват разногласията - и с властта, и помежду им.

Протестът тръгна единен, поиска мерки от властта и преговори. Последва и разцеплението, след като на преговори първоначално бяха поканени само две от най-големите организации в сектора - Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите. Те се разбраха с министъра на земеделието Кирил Вътев и подписаха споразумение.

След няколко кръга преговори документът беше избистрен и подписите сложени в присъствието на премиера Николай Денков. В споразумението е записано, че сектор зърнопроизводство ще бъде подпомогнат при следната модулирана ставка:

  • От 1-3000 дка - 20 лв./дка (10 лв до 31.3 и 10 лв. до 30.9 )
  • От 3000 дка до 6000 дка - 10 лв./дка ( 5 лв. до 31.3 и 5 лв. до 30.9 )
  • От 6000 дка до 10000 дка - 5 лв./дка ( 2,5 лв. до 31.3 и 2,5 лв. до 30.9 )
  • Стопанства над 10 000 дка ще получат за първите си 10 000 дка по горе посочените ставки.
  • Вторият транш до 30 септември ще се случи само при удължаване на регламента за помощта за Украйна, който към момента действа да 30 юни.

Преговарящите се разбраха още за законодателни промени в закона за собствеността и ползването, за арендата, за браншовите организации, за Аграрната камара, за търговията с храни и в закона на кооперативите

Относно "зелените" и международни изисквания в споразумението е записано, че българската държава ще защитава в Европа позиция в интерес на българските стопани при търговията с Украйна. Формулирана е "ясна позиция по дерогацията на ДЗЕС 6, 7, 8 за тази стопанска година". Кабинетът е дал обещание и за защита на ясна позиция на България относно натиска по линия на зелената сделка.

Снимка: БТА

Останалите 26 организации в земеделието се обидиха, че не са поканени на преговорите в Министерския съвет. Те обвиниха министър Кирил Вътев, че е внесъл разкол в бранша и му поискаха оставката. Така се оформи своеобразен втори синод, който продължи с протестите, за разлика от първата група, подписала документа.

И останалите непреклонни протестиращи обаче се разделиха на свой ред - оформи се трето крило, което не настоява за смяната на земеделския министър, страни от политически искания, а държи на ново, второ споразумение. Така на свой ред на среща с Вътев в Министерския влязоха и втора група протестиращи земеделци. Сред тях водещи са от сдружение Обединени земеделски производители. Те заявиха, че се подготвя второ споразумение с властта и подчертаха, че не искат оставката на министъра. Но също така предупредиха, че ако не им бъдат изпълнени исканията, са готови и на блокада на границата с Гърция.

По-голямата част от организациите в бранша обаче нито преговарят с министъра, нито са доволни от споразумението. Те са и тези, които днес излизат на протест пред Министерския съвет. Представителите на 26-те организации настояват не за 150 млн. подкрепа за сектора, а за 432 млн. лева. Сред тях са Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, начело с Димитър Зоров, и Асоциацията на земеделските производители в България, която се представлява от бившия земеделски министър Венцислав Върбанов.

"Аграрната камара е подписала кризисен пиар на министъра на земеделието. Искаме политики за гарантиране на съществуването и тези хора да продължат да работят", заяви Зоров пред БНР преди днешните протести на несъгласните със споразумението. "Земеделието, животновъдството, зеленчукопроизводството си отиват", предупреди той. "Ние сме на един пазар. Има борба за същестуване. Нашите политици не трябва да ходят в Брюксел като на заколение, а когато нещо не устройва нашата страна, има право на вето", настоя още председателят на Съюза на говедовъдите.

"Хората, които сме тук, осигуряваме над 300 000 работни места, 80 процента от млякото и млечните продукти в страната, 30 процента от зърното, над 70 процента от месните продукти, 100 процента от маслодайната роза и ориза. Нашите асоциации са от над 20 години в тази сфера и сме работили през всички тези години в тази сфера", е позицията на организацията на Венцислав Върбанов, която защити на общата им пресконференция вчера.

Снимка: БТА

В групата на протестиращите е и Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди. И той, и останалите искат оставката на Кирил Вътев. Обвиняват го, че е разцепил земеделския бранш нарочно, като е подписал само с една група от земеделците.

"Няма как да сме съгласни с меморандума, защото не сме участвали в преговорите с министър Вътев. Имахме желание. Нашите представители бяха най-нагло помолени да напуснат срещата. Няма как да сме съгласни с точки, за които те са се разбрали. По-голяма част от браншовиците бяха изолирани", обвини Синапов. "Показа, че не може да се справи със ситуацията. Не ни е канил на срещите. Така наречената украинска помощ трябваше да се заложи преди Нова година. В момента заблуждават земеделските производители. Дали сме 42 предложения по стратегическия план, едно не беше съобразено с нашите искания", заяви Синапов пред телевизия България он ер. 

"Ние не се разделихме, а ни разделиха. Има технология за овладяване на един протест - първо да разделиш протестиращите на групи, на флангове, след това да избереш най-неподготвените, най-лесните или най-близките до властта, да ги пробиеш, да подпишеш нещо с тях и на другите да кажеш после - подписах с едните, какво ще правим сега. Докато изпусне парата.", заяви Тодор Джиков от Асоциацията на картофопроизводителите, който е и бивш заместник-министър на земеделието. Той беше един от визираните в изказванията на министъра, че му иска оставката с политически цели.

Снимка: БТА

И картофопроизводителите, и стопаните, които се занимават с отглеждане на биволи, напуснаха вследствие на разкола Аграрната камара, в която членуваха. Камарата беше първата, договорила се с властта.

Мария Степанчева, председател на Асоциацията на българските биволовъди, заяви пред медиите, че в Българската аграрна камара властват няколко човека и има диктатура от тяхна страна. Нейната организация е била член на камарата, но снощи чашата е преляла, така че те са я напуснали. "Искаха споразумението да подпишат само Костадин Костадинов и Илия Проданов, сякаш това е камара на зърнопроизводителите", коментира Степанчева.

Снимка: БТА

Продължаващите протеста искат повторно отваряне на Стратегическия план, за който твърдят, че е хаотичен. Подписалите споразумението обаче са доволни от ангажиментите, поети от правителството.

"Финиширахме един процес, който течеше може би месец, два", заяви след финализирането му именно председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. "Не слагаме точка, слагаме запетайка", категоричен е Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, който е и в ръководството на Българската аграрна камара.

Снимка: БТА

На този фон земеделският министър е готов и останалите представители на сдружения в земеделския сектор да се присъединят към работната група, която ще следи как управляващите ще изпълняват договореното. За Кирил Вътев протестът е политически.

"Когато има желание за диалог, има и резултат. Когато няма желание за диалог, а само за протести, е логично да търсим друг път на мисълта за техните цели. Голяма част от исканията на протестиращите са политически. Когато казваш, че си зле и смяташ, че оставката на министър и премиер ще реши проблема ти, това води до логични изводи, че исканията ти са политически", заяви министърът на земеделието тази сутрин в ефира на Нова телевизия. По думите му практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. "За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи", добави Вътев по адрес на протестиращите.

Той защити подписалите споразумението зърнопроизводители, които, по думите му, са калкулирали загуби в размер на 30% през 2023 г.

Зърнопроизводителите също са зад министъра. Организацията застава зад земеделския министър и иска той да изпълни обещаното, каза Николай Киров от УС на Асоциацията на зърнопроизводителите пред Нова телевизия. Според него няма повод за недоволство от страна на другите браншове, тъй като исканията са залегнали в споразумението. Киров е убеден, че в политическия мотив зад протестите. Ще намерят ли и останалите 26 земеделски организации и властта верния тон, остава да разберем, но преди това следва поредният протест на неподписалите споразумението, които вече се събраха под прозорците на Министерския съвет.

Снимка: Булфото