"Тези, които искат да протестират, нямат желание за диалог, а искат оставки. Те са забравили, че има пазар и че трябва да бъдат конкурентни" - това коментира в студиото на NOVA министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по повод продължаващите протести на част от земеделците и след подписването на споразумение с тези, с които властта преговаря. 

"Когато няма желание за диалог, а само за протести, е логично да търсим друг път на мисълта за техните цели. Голяма част от исканията на протестиращите са политически. Когато казваш, че си зле и смяташ, че оставката на министър и премиер ще реши проблема ти, това води до логични изводи, че исканията ти са политически. Ако можех с моята оставка да реша този проблем, нямаше да чакам да ми я поискат", добави министър Вътев. 

Според него не трябва да се угажда, а да се търси резултат и заяви, че зърнопроизводителите са на загуба 30% през миналата година. "2023 г. е била тежка за зърнопроизводителите, защото засяха скъпа реколта през 2022 г., когато получиха и големи печалби. Заедно с ръста на цените на зърнените култури, нараснаха и тези на торове, препарати и всичко, което определя себестойността на заложената реколта", отбеляза Вътев.

Безусловно подкрепяме плодове и зеленчуци, производители на мляко, животновъдство, допълни министърът. 460 фирми, свързани с отглеждане на животни, са фалирали миналата година, потвърди той, но отбеляза, че регистрираните като брой животни в системата расте.

Европейският регламент ни задължава да подкрепяме животни, които да регистрирани. Затова влизаме при едрите преживни животни. Предстои да въведем електронно идентифициране на всяко животно и така ще знаем във всеки момент кое животно къде се намира. За да закупим тези устройства, трябва да знаем колко са нужни, затова в момента правим преброяване на животните, обясни земеделският министър. 

По думите му практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. "За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи", добави министърът.

Вътев допълни, че държавата трябва да създава условия, а останалото е предприемаческа инициатива.

"В България имаме ферми с изключителни добиви на мляко, имаме стопанства с изключителни добиви на плодове и зеленчуци. Тях няма да ги видите на протест, те са концентрирани в работата си. Работят, произвеждат, продават и печелят. В плодове и зеленчуци е много спорно въобще дали са на загуба, но тъй като това са чувствителни сектори, които имат нужда от развитие и не искаме те да си загубят стойността, затова ги подкрепяме".

Тук са тези, които са забравили, че има пазар, забравили са, че трябва да бъдат конкурентни и искат основно субсидии. Всички се нуждаят от такива. В цяла Европа получават, нашите производители трябва също да се подпомагат. Те са ощетени още при подписването на договора за членство в ЕС. България се е съгласила размерът на европейските субсидии да бъде 80% от тези в старите страни членки. Това е несправедливост, която трябва да приключи".

Според министъра у нас основателно претендират срещу вноса от трети страни. Той е категоричен, че нещата трябва да бъдат максимално облекчени за земеделския производител. "Добре разбирам, както обективните, така и субективните причини за протест", добави той.

"Проблемът е, че всеки артикулира свободно с всякакви цифри. Истината е, че 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни, около 40% от свинското месо е внос, към 90% от говеждото е внос. Нашето производство е прекалено малко и свито. Причините за това са дълголетни, а процесите в земеделието функционират изключително пряко с природните закони". 

Той обясни, че без поливане у на се постига около 400 кг царевица от един декар, а с поливане 1600 кг. "Ако хипотетично приемем, че цената е 1 лева, макар да няма такава цена, без поливане ще постигнем 400 лв., а с - 1600 лв., тоест четири пъти повече само с поливане. Това не се прави, защото всичко е разграбено през годините, сега започнахме да го възстановяваме. По подобен начин стоят нещата при плодовете и зеленчуците, млякото, месото, обясни Вътев. По думите му битката е делът на българското производство да нарасне на пазара, което означава да имаме по-висока производителност, за да доведе до ниска себестойност. 

Вътев попита защо толкова много от протестиращите са заложили в технологичните карти на министерството под техен натиск - искат за селекционни животни 4 тона добив годишно от крава, при положение, че по всички правила селекционни животни от тази порода - черно-шарена, дават от 8 до 17 тона на лактация. И при 8 тона ги бракуват, а тези хора са заложили 4 т. и претендират да не им се вдига ставката, обясни министърът.

Според него в момента върви една инерция, която трябва да спре. "Очакваме актуализация на климатично-почвената карта на България. Климатичните промени водят до повече вода и повече огън - трябва да сме готови за реакция при тези ситуации. В тези променени условия имаме достатъчно научни данни, имаме много добра аграрна наука, която много точно може да определи при тези климатични промени какви култури и конкретни сортове в различни региони може да се ползват, допълни министърът. Това трябвало да се случи в разговори с хората от сектора, с хората от науката, тогава програмата щяла да е подредена.

Вицепремиерът Мария Габриел е запозната с подписаното споразумение, одобрила го е, каза още Вътев за подписаното вчера с част от земеделците. На въпрос дали ще е министър след ротацията, той каза, че няма яснота и не се вълнува каква ще е личната му съдба след промените в кабинета. 

Центърът на София е блокиран от полиция заради протеста на земеделците

Междувременно тази сутрин центърът на София бе блокиран от полиция заради предстоящия протест на земеделците, който започва в 11 ч. В началния час на протеста представители на Сдружение "Обединени земеделски производители", Националната асоциация на картофопроизводителите, Националния съюз на земеделските кооперации, Съюзът за развъждане на българските овце и кози и Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупковите плодове ще представят подробните си искания. 

Пред БНР председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Десислава Танева заяви, че е било грешка на изпълнителната власт да говори само с някои от аграрния сектор, а не с всички.