Протестът на недоволните фермери блокира центъра на София, стигна се до сблъсъци (снимки)

26 организации поискаха оставката на земеделския министър, увеличение тавана на максималната допустима финансова помощ за стопанство и предоговаряне на Зелената сделка

Обратно в новината

Коментари - Протестът на недоволните фермери блокира центъра на София, стигна се до сблъсъци (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ставаме свидетели на още един сегмент, съсипан от държавата. При това за частен сектор, не само регулиран, но и субсидиран от държавата. И като всичко, до което тя се докосне, се е покварил и корумпирал. В продължение на 20 години държавата субсидираше производителите, като най-голямо парче получаваха най-големите. Това убиваше бавно малките и средни. За толкова време големите се окрупниха до степен да диктуват пазара и правилата. През това време разни министри взимаха и взимаха в замяна на това да прокарват закони и субсидии за вече огромните конгломерати. И ето ни сега 4-5 фирми държат 80% от пазара. Протестите се опитват да дадат гласност на малките и средните, но те се губят в блатото. И те така... Следващите големи протести ще са от здравеопазването. Защото и там имаме намеса на държавата в частен бизнес. Колко частни болници изникнаха за последните 15 години... Защо? Защото те също могат да се обслужват от държавните здравни пътеки, да купуват техника с държавни средства чрез 'честни' конкурси. Както е тръгнало след още 15 години държавни болници може да останат само в София, Пловдив и Варна...

Да си дават банковите сметки, за да им съберем средства-иначе, едни тъжни погледи, да ти скъсат сърцето, парцаливо са облечени, пък и недохранени изглеждат...

На Костадин пърчовете по улиците, ревът

престъпник Върбанов като го пипна ще му обработя кратуната с макетно ножче докато заприлича на хризантема.

Някой знае ли поЗоров и Върбанов какво образование имат? Силно се съмнявам да е земеделско.

Пълна подкрепа на селскостопанските производители.Качвайте се на тракторите и към центъра на София.Аз идвам с Ифата!

Забелязвам, че е дин от водачите на протеста е бившият земеделски министър от СДС Венцислав Върбанов. Наглостта му е пословична - заграби и обработва хиляди декари земи в Плевенско, Врачанско и Монтанско, заграби десетк апетитни имота и бази в цялата страна, беше взел София Мел, винарският комплекс Старосел е негов, това е човекът който съсипа българското земеделие, а сега протестира за пари. Върбанов ни натресе некомпетентният си и беден роднина Владислав Горанов за финансов министър в правителствата на Боко Тъпото, а сега Горанов е просто милионер.

Нормално е на тия нагли изнудвачи да бъдат наложени за всеки час когато затварят републикански пътища,повреждат асфалта като палят слама и осират всичко след себе си.Субсидиите дето получават за да произвеждат безбожно скъпа продукция да се използват за закупуване на по-евтини и по-качествени продукти от ЕС.Нашите селски тарикати ни продават домати по 6лв,краставици по 8лв.Салами и ,,луканки,, от стари меса на цени-30-40лв,сирене 25 лв и т.н.

Да бъдат наложени сурови глоби.

Къде е водното оръдие?

Няма нужда от протести,лопатите и да им натрошат тиквите!!

Кацна първата пратка башибозук. Дупе да им е яко на шопите

тоа па. По шопско /равното, софийско поле/ и през турско време не е имало башибозук. Затова сме най-чистите българи, може да попрочетеш....

Само дето шопите не са българи,а сръбскоговорящ етнос.

Повечето българи имат земя и подкрепят земеделците. Въпреки злобната пропаганда против България , България е и ще я бъде ! А враговете да пукат като изгорели пуканки !

И аз имам земя но не ги подкрепям.На мене кило череши например ми излиза без пари.Грижи за черешите полагам минимални,само бера.На пазара са 6лв.Кило домати което си произвеждам ми излиза стотинки като не броя труда.Производителите на пазара го продават по 5-6 лв и т.н.

Имаме квартален магазин-малък. Сами разчитаме на себе си. Защо не получаваме и ние субсидии? За обортни средства теглим кредити с лихва, пари ,които се връщат, а земеделците получават пари -подарък. Семейството на земеделеца по -важно ли е от моето семейство, което не получава една стотинка субсидия за дребния ни семеен бизнес. Ако съм на загуба -никой не ми покрива загубата.

Държавата може да им осигурява кредити с лихва, но не и пари-подарък. В Държавата има 600 000 фирми, и около 200 000 свободни професии. Никой друг частен бизнес на частни фирми не е субсидиран, нито свободните професии са субсидирани. Само частните земеделски фирми са субсидирани, и парите не отиват за земеделие а за лукс живот на латифундистите.

Тия тарикати така крадат субсидии,че не заслужават и стотинка.Фалшиви декари пасища,несъществуващи ниви,животни.Скоро един млад фермер се изцепи по телевизията,че отглеждал около 500 крави,но не им знаел точно бройката.Че нали за всяка крава взема субсидии,всяка крава си има паспорт.

Земеделците са прави , че Зелената сделка трябва да се премахне от България. Само това да се направи е достатъчно за България. Дано се преборят земеделците успешно !

тогава няма да се оплакваш, като им ядеш боклуците!

Частен бизнес с чужди пари. Тарикатско.

Земеделците казаха,че имат загуби, въпреки огломните субсидии. Държавата заяви,че ще даде още субсидии, срещу данъчни декларации-в които е записана загубата. Но не-те искат пари,без да доказват загуба в данъчна декларация. Всеки който подава данъчна декларация знае,че всяка стотинка НАП проверява, и ако се излъгал, е силно вероятно да те хванат. Къде го има това субсидии без разходооправдателни документи. И изобщо защо държавата да покрива загубата им. Това е частен бизнес, който не може-отпада, и остава в бизнеса който може. Пазарна логика. И субсиидии-и продажните цени задържат. Щом получават субсидии, е редно продажнвата зена да остава за държавата, а не латифундиите да задържат и двете-

2,5 милиарда лева субсидии, и като в песента-те искат още и още. Отговорът трябва да е НЕ, плюс спиране и на сегашните субсидии,както и проверки, дали субсидиите за минали години са отишли за земеделие, или бентлита, къщи, екскурзии, круизи.

плаката за украйна казва всичко

Както винаги неразбирателство и разделение и предателства. Просто киро, просто зелен чорап, просто резил!

Ясно е кой стои зад тези простестиращи ! Рублите стърчат от джобчетата им !

Какво е виновен министъра. Нищо. Слаби ръководители има в това министерство, незаинтересовани немощни.

тези фермери са икономически неграмотни !

точно така. Те сами си казаха - ние сме прости хорица, необразовани. А простите, необразовани хора разбират само от едно - дай, дай и пак дай...... това е положението.

Два милиарда и петстотин милиона лева са субсидиите за тази година. Още колко искат? Срещу това държавата поиска да си подадат данъчните декларации. те заявяват,че не искат. Че как всеки от нас подава данъчна декларация, а те не искат да доказват твърдяните загуби с данъчна декларация. Защото декларациите се проверяват, и ако твърдиш загуба, а се окаже,че не етака-чичко прокурор ще се намеси. Те искат субсидии , и то допълнителни субсидии за загуби, без да доказват загубите с документи. Кйъде го има това?

Категорично да се спрат субсидиите, или поне да бъде лимитирана. И да спрат да произвеждат-земедеска продукция може да се осигури от внос. То и сега всичко е вносно. Как македонсике домати, НЕСУБСИДИРАНИ, са по-евтини от субсидираните български домати?

Спрете субсидиите за частния бизнес. къде го има това-частен бизнес с чужди пари. Като си бизнесмен, ще инвестираш и рискуваш собствени пари. Къде го има това държавата да подарява пари на частен бизнес?! Това дори не са кредити, а би трябвало да са кредити, ида се връщат с лихвите, а не пари-подарък, които отиват за бентлита, пътувания в чужбина, лукс живот за латифундистите.

Вероятно всеки от вас познава поне един селски стопанин, който не получава субсидии и се справя. Такъв е моя млекар - отглежда ( заедно с баща си) двайсетина крави, прави сам сирене и кашкавал, отделно продава и част от млякото. Пазарувам от него над 20 години - не съм го чул да мрънка за субсидии или да ми разправя, че парите не му стигат. Напротив, винаги е казвал, че не иска нищо от държавата. Всъщност иска - да не му се пречка, защото преди време му забраниха да продава на пазара и сега действа само по заявка и доставя на място.

Има право да получава субсидии-има субсидии точно за малки селскостопански производители, по сибно облекчен ред. А ако не ги е поискал-е негов избор. Тук не е проблемът субсидиите за семейните ферми, с 5-10 декара, проблемът ас латифундистите , обработващи стотици хиляди декари, и добре субсидирани. Получават субсидия, а после получавант продажната цена на продукцията -тарикатско.

Демек, бачка в сивия сектор и не плаща данъци !?

че кой частникар иска ....... "държавата да не му се пречка". Утре, като те олепи някоя болест от заразено животно ще се жалваш на арменският поп ....... недай си боже. Ама ти си знаеш, тарикат човек си .....

2,5 милиарда лв. субсидии. Дизелът е субсидиран-600 млн за 6 години. Водата е субсидирана. Субсидии за производство на отрова-тютюн. Субсидии заради войната в украйна. Прекаляват. Кой друг получава подобни и каквито и да е субсидии за частния си бизнес. И друго-земеделските производители не са хората, които са на полето, на чорбаджиите, собственици на латифундиите. Държавата да ограничи латифундиите в земеделието! Никъде в ЕС няма такива огромни латифундии!

Много точно казано фермери ама клонящи към текезесари

Този тютюн за какъв чеп ти е и каква е файдата от него ? Никаква.

Открай време успешният принцип на управление е бил : “ Разделяй и владей !”

Наглеци! Над 2 милиарда субсидии за частния им бизнес и искат още и още. Кой друг бизнес е субсидиран, а тук свръхсубсидиран. Как така се допуснаха латифундиите в земеделието, обработващи огромни площи, срещу съответните субсидии. И субсидия, и доходи от продажна цена-тарикатско.

Проблемът на протестиращите е, че определят собствения си проблем като икономически, а не политически ! Какво значение има ако този земеделски министър бъде сменен с друг , но проблемът им си остане нерешен ? Не разбраха ли, че решенията се взимат от финансовия министър и министър- председателя, а не земеделския министър ? Така , че оставката на земеделския министър не е достатъчна ! Тук е необходимо оставка на цялото правителство ! Това обаче е политическо искане ! Но в това няма нищо лошо ! Щом едни хора не могат да си вършат добре работата е напълно естествено да бъдат сменени ! А смяната им става чрез нови избори !

Те нямат проблеми! За тази година има 2,5 милиарда лева субсидии-европейски и национални. Субсидиите за земеделието са повече от парите за армията и МВР, взети заедно. Но армията и МВР са десетки хиляди, а тук парите отиват предимно за няколко десетки латифундисти. Получават огромни субсидии-а не кредити, получават в добавка приходи от продажбата на продукцията. Това, което правят е частен бизнес, защо да бъде субсидиран.

Нали знаеш какво е казал Бонапарт ?: “ Ако не храниш собствената си армия, скоро ще храниш чужда !” Няма държава в света, която да не субсидира собственото си земеделие !

Държавни предприятия в селското стопанство отдавна няма !

Като видях плаката с надпис :"За Украйна июа пари, за земеделието няма...." ми се изясни кои интереси стоят зад тоя измислен протест на едни алчни изроди!!

Тези пари не са само за тях! Пари ърябва да получават и производителите на БЪЛГАРСКИТЕ ДОМАТИ!

Къде видя руско знаме бе де.ил? Или всеки, който не харесва сглобката е руснак?

По принцип съм съгласен с теб, но пък да мипродават домат на 7 лв. да ти кажа честно ми идва в повече. Ами то килограм пилешко и свинско е горе долу там, даже пилето е и надолу. Да им дават пари на истинските земеделци, а те смъкнат тия цени, че тоя българин му омръзна да яде най.скапаните и скъпи стоки в целия ЕС, а може и в цяла Европа.

Че те получават субсидии, но българския домат е по-скъп от македонския-където субсидии няма.

Това са истинските земеделци тя трябва да бъдат подкрепени Другите, тес със зърното, са просто артисти и играят театро за пред народа и си партнират със властта присъствието на толкова много полицаи в момента доказва, че това са истинските земеделци - вижте ги вижте им лицата Другите са пишман земеделците с бентлитата и евросубсидиите

Милионерите Зоров и Върбанов ли са истинските земеделци?

поЗоров и унучето на Мозер са като бебета на Караджов

Окрупняването на земята ликвидира земеделието. Почти всички плодове и зеленчуци се внасят. Земеделците произвеждат зърно и ликвидираха българското производство на зеленчуци и плодове и за да се нормализират нещата трябват данъци за ползване на над 100 дка.

Във супер маркетите всички зарзавати са внос , ние да им плАщаме , а те да продават в чужбина ли ??? НЕЩО НЕ СХВАЩАМ ???

Ами зимно време е, ти откога живееш в България?!

Тези михлюзи да отиват да бачкат а не да тарсят суха пара. В Турция не съм чул да вдигат стачка

Като убиете земеделието, утре само внос от Турция и Гърция... , които подбиват цените. Същото е и с вноса на продукция от украйна. Убийте родното земеделие, по после ще ми ядете ..ура :)))

Sm3hurk0

Олио Калиакра, бутилирано в Румъния :))) Четете етикетите.

айде сам да си зададеш въпроса : защо Калиакра се прави в Румъния?" Отговарям-защото суровината там е по-евтина, а тук всички изедници-коитонсе наричате "земеделци"-сте си спретнали картели и лобита и само смучете милиарди от нашия джоб!! А продукцията ви е скъпа и не струва!!!

е къде го това родно земедели ? Я дай някакъв пpимер къде може да идем да го видим българския плод,зеленчук или колбас ?

Sm3hurk0

как къде.. на борсата в Слатина :)))) за това протестират !

Сега всичко е внос.Земеделието отдавна е убито.

Ало "земеделците" у всеки бизнес има рискове.И при наркокартелите дори-я те хванат я те гръмнат.Пък не съм чул картелите да протестират !

Sm3hurk0

к'во.., да почват да гледат треволяк ли ? Тогава няма да протестират - повярвай ми ! На протеста няма земеделци дето гледат рева...

Когато богати се правят на социално слаби и хленчат за милиони стачкуват с техника за милиони

В цяла Европа стачкуват земеделците и там ли се правят?!

Там е много много по-различно бе пич маньосан живея там дето има в изобилие земеделци и по- субсидирани такива и свръхсубсидирани и последните са недоволни а другите едва едва дишат

Винаги сам се чудил как така любениците,дините и картофите произведени в Египет на поливни ситеми в пустинята и транзитирани през Средиземно море,след платени импортни такси са по евтин от българските дини и картофи ? Моля някои земеделски производител да ми обесни ?

В Египет не е само пустиня, поречието на Нил е много плодородно, понеже е топло няма нужда от отопление, полиетилен и т.н. В Египет няма изискванията на ЕС за устойчиво земеделеие - пръскат и торят с каквото си искат(т.е. по- ефикасни и евтини препарати, но-вредни). Горивата нямат нямат европейски зелен акциз, който оскъпява продукцията. Египетските плодове и зеленчуци ги продават през преходния период, когато нашите плодове и зеленчуци са още оранжерийни(юли и август от Египет внос няма).

Всички в един стил раздадени табелки. Я какъв синхрон..

Пълна отврат! Земеделците са едни от големите длъжници на обществото - няма реални организации за защита на българските храни и продукти, няма реални организации за продажби на дребно на продукцията, няма контрол на влаганите продукти. Да, то има организации за всичко изброено от мен, но само проформа - ядем най-големите боклуци, а тия тръгнали да протестират за още пари.

с тези снимки, с този протест. Винаги съм смятал, че циганинът бяга от всяка земеделска работа, а то се оказа, че най-големите земеделци са циганите. Направо исторически поврат в българското земеделие. Трябва да си посипем пепел върху главите заради множество изстреляни сачми срещу тях докато крадяха череши, грозде, рози, дини, картофи и всичко там над и под земята, а те са се учили на занаят

Sm3hurk0

От работа изглеждат състарени, а не са цигани !

Няма по-големи наглеци от поЗоров и унучето на Мозер кат гладни бебета са на оня Караджов

Как да ги подкрепям, как? Като през живота си лев не съм взел от държавата и си плащам всички данъци, как да кажа "прави сте" на едни, дето си паркират Ламборджинитата и излизат да протестират с мнението, че им се полага част от моите данъци? По каква причина? Здрави и прави, не болни и сакати, те искат пари от държавата. Само дето държавата пари не произвежда, тя ги събира от останалите. Били произвеждали нещо си. Ми добре, като не ви е изгодно, не го произвеждайте! Аз, ако не мога да продавам с печалба това, което произвеждам, ще ида да бачкам при някого, който може, няма да изляза, да блокирам пътя и да кажа "давайте ми от данъците, щото не мога да си оправя сметките". Питам само как така македонците, при далеч по-бедна земя и без грам субсидия успяват да произведат по-евтини храни, а на тези нашите все нещо и някой им пречи?

Sm3hurk0

Подкрепи ги.., понеже те се нуждая в момента от подкрепа.. Утре на теб като ти е нужна подкрепа, те ще те подкрепят... Да си егоист е лесно и може, но не бива !

Готов съм да подкрепя всеки, чието искане смятам за правилно и справедливо. А тук не е така. Плащам данъците си за да бъдат подкрепяни болни, немощни, пенсионери, децата и т.н. Тези, които са здрави и трудоспособни трябва да дават те на държавата, не да искат от нея.

Аз на този протест освен цигани с плакати други не видях.

за украйна има за българите няма.... нищо ново Вие си ги избрахте

Селяни, какво правите в града ? Вие не сте за тук ! Не ви искаме, вие трябва да стоите на село, да отглеждате плодове, зеленчуци, прасета, крави, кокошки... в града няма добитък, няма и зарзават, не сте за тук !

Sm3hurk0

Така говореха едни елитни хора в украйна :))))

"държавата" винаги ще извади някое чучело което да ви блокира пътя към свободата.А чучела колкото искаш: ковид,епидемия,бг алерт,полиция,или в краен случай някои "земделец"

що фермери индийци протестират в България...!?? а и един циганин между тях., за зоров става дума!