В 11 ч. двата лъча с протестиращи тръгнаха от пл. "Македония" (КНСБ) и стадион "Васил Левски" (КТ "Подкрепа") и се събраха на пл. "Народно събрание".
В подкрепа на синдикалистите от София се присъединиха и техни колеги от Варна, Силистра, Кюстендил, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Ловеч. Протестират и синдикалните организации на КТ "Подкрепа" от предприятията ВМЗ-Сопот, ЦСМ-Плевен, "Кремиковци" АД.

КТ "Подкрепа" издигна голям плакат със снимка на финансовия министър Симеон Дянков и по-малка снимка на депутати. На плаката бе изписано: "Те обявиха война на своя народ - виж вносителите на законопроекта" (за скока на пенсионната възраст от 2012 г. - б.р.).

Чучело със снимката на Симеон Дянков и надпис "На лъжеца не се вярва, дори когато казва истина" водеше протестното шествие на КНСБ, което тръгна от пл. "Македония". Протестиращи налагаха куклата с дръжките на знамената на синдиката.
Вдигнаха се плакати: "Работа до гроб!", "Не на безотговорните действия!", "Бойко, никога не е късно да постъпиш правилно!", "Министър Дянков, бъди така добър, иди си!".
Издигнати бяха и лозунги с надписи и снимки на „Лицата на позора”.
Протестиращите скандираха „Оставка”, зазвучаха и възрожденски песни.

Преди да стигнат до Народното събрание, недоволни се спряха за кратко пред сградата на Министерски съвет, където освиркваха и скандираха „Дянков вън”.

След като се събраха пред парламента, протестиращите - учители, държавни служители, миньори, цивилни полицаи, почетоха с минута мълчание железничаря, който почина вчера в Локомотивно депо Подуяне.
В началото на протеста те призоваха премиера Бойко Борисов да излезе и да говори пред протестиращите, предаде "Фокус". Хората скандираха "оставка", "Главен лъжец - Дянков"  и "бандити" по адрес на управляващите.
"Вървете си вие, за да не дойдем ние" бе едно от посланията на протеста.
Дойдоха като спасение на България, а са банда, заяви един от протестиращите миньори за ГЕРБ.

Синдикалистка от Дупница се обърна към премиера с думите: "Плашите ни с оставка, а ние казваме: "Дайте я, г-н премиер-министър!", предаде КРОСС.
Неин колега заяви, че в цялата страна единствено хората на ГЕРБ не плачат. Това роди и нова версия на популярен лозунг от зората на демокрацията: "Кой не плаче е от ГЕРБ!".

Припадна един от протестиращите. На място пристигна линейка. Присъствието й даде повод на хората да скандират "убийци".

Не сме само цифра от бюджета, ние сме хора, заяви младеж. „Г-н Дянков, не ни гонете, вземете ни със себе си в САЩ”, предложиха други.

Ръководството на ПГ на ГЕРБ излезе пред Народното събрание. Хората ги посрещнаха с освирквания и викове "Оставка" и "Мафия" и символично се обърнаха с гръб към парламента, предаде БТА. След като поканиха синдикалните лидери на среща, депутатите се върнаха в сградата.

Синдикатите са поканени на среща вечерта с управляващите, за да се обсъдят решенията, които предлагат, каза по-късно при излизането си от парламента председателят на КНСБ Пламен Димитров.
Обяснихме на уважаемите парламентаристи, че увеличаването на възрастта ще донесе много малък ефект и не си заслужава заради нея да страда цял един народ, обясни председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

След срещата с депутатите малко след 15 ч. Пламен Димитров обяви, че закрива митинга. Ще продължаваме така, докато не чуем, че предложението за пенсионната реформа е оттеглено, закани се той.
По преценка на синдикатите около 30 000 души са дошли днес на протеста.

Лидерите на двата синдиката връчиха протестна декларацията на ръководството на парламента и на ръководството на ПГ на ГЕРБ.
Тя е до председателя на НС Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и председателите на всички парламентарни групи.
Синдикатите настояват незабавно да бъдат изтеглени от законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. всички изменения за увеличаване на пенсионната възраст. Иска се още всякакви промени на Националното споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация на ДОО да стават при ясни цели и аргументи и само с участието на всички подписали го страни.
Синдикатите настояват да се запази доплащането за прослужено време.

Ако исканията не бъдат приети, ще се пристъпи към ускорена подготовка на национални ефективни стачни действия. Профсъюзите ще призоват действащия и избрания президент да наложат вето на законовите промени, с които шоково се увеличава пенсионната възраст.

Протестът в снимки