Клед 21 часа органите на реда започнаха периодично да изблъскват хората и успяха до към 23 часа да ги разпръснат далеч от Народното събрание, след което протестът приключи.

Демонстранти многократно влязоха в сблъсъци с полиция и жандармерия през цялата вечер.

Вижте снимки от вечерния протест тук >>>

Жива верига около Народното събрание

За около 1.5 часа парламентът бе без метални заграждения, след като хората ги издърпаха. Полицията и Жандармерията бяха направили жива верига от три реда по протежение на цялата сграда на парламента и не допускаха протестиращите да се доближат до сградата.

Кордон от полиция попречи на хората да се насочат към Орлов мост и към ул. „Г.С. Раковски”.

Полицаите на няколко пъти предупредиха по мегафон, че мирният характер на протеста е нарушен и може да използват сила.

Част от демонстрантите тръгнаха към Ректората на Софийския университет, носейки метални заграждения, но полицията се намеси и кръстовището не бе блокирано.

Напрежението около парламента на няколко пъти ескалира. Протестиращите бяха хиляди, полицията и жандармерията също се увеличи многократно.

Кофи за боклук до парламента

По-рано вечерта демонстрантите приближиха кофи за боклук максимално до парламента. Те казаха, че мястото на боклука е именно в парламента, което обяснявало акцията им.

Върху  две кофи се качи представител на "Ранобудните студенти" и развя с едната ръка тяхното знаме, а в другата ръка държеше запалена факла. Кофи бяха обърнати, а в някои бе запален боклукът.

Малка група хвърляше бутилки с минерална вода и пиратки

Други протестиращи обясниха пред bTV, че хвърлящите бутилки не са от редиците на студентите, а провокатори, ръководени от възрастен мъж, който им дава команди. 

Арести

По време на протестите в столицата до 19.30 часа в полицията са отведени 12 души за различни противоообществени прояви, съобщиха от пресцентъра на МВР.  До 20 часа демонстрантите, по данните на полицията, са били едва около 400 души.

След 21 часа, когато част от хората започнаха да се разотиват, полицаите свалиха щитовете и каските си, а гражданите им ръкопляскаха. По-късно обаче отново се стигна до сблъсъци.

"Ранобудните" се разграничиха от вандализма

Към 21 часа "Ранобудните студенти" обявиха във Фейсбук, че де изтеглят от Народното събрание обратно към Ректората.

"Желаем да се разграничим от всеки акт на вандализъм, случващ се пред Парламента", посочиха те в социалната мрежа.

Окупацията на парламента през деня

По-рано неколкочасова блокада на парламента от протестиращите студенти не успя да попречи на депутатите да го напуснат безпрепятствено. Полицията осигури плътен кордон от храма „Св. Ал. Невски” до паметника на Незнайния воин.

Около 15,30 часа депутатите от БСП и ДПС напуснаха парламента преди края на заседанието, минавайки с колите си покрай БАН, по бул. "Цар Освободител", в посока бул. "Г.С.Раковски". 

Лидерът на БСП Сергей Станишев излезе, пазен от четирима гардове на НСО.

От "Атака" си тръгнаха незабелязани още по-рано.

Задържани бяха преподавател и студенти, защото легнали пред колите на депутатите. 

Вижте снимки от деня >>