Някои от протестиращите срещу управляващите носеха  лопатка, символизираща искането за оставка. Бяха издигнати лозунги, които гласяха: „Орешарски – вече си зависим и от народа”, „Сто процента мажоритарни избори”.

"Не се притеснявайте, утре пак сме тук". Това се четеше на един от плакатите, който носеше възрастна жена. И това, както самата тя коментира, е нейният начин да покаже, че не се е уморила да протестира.

Под звуците на тъпани и барабани, развявайки български знамена и скандирайки „оставка”, недоволните останаха пред Министерски съвет повече от час. След това се отправиха към парламента. Жива верига от полицаи беше разположена по целия маршрут от пл. „Независимост” до пл. „Народно събрание”.

След парламента протестиращите тръгнаха по традиционния маршрут -  блокада на Орлов мост, Моста на влюбените и партийните централи - една част се отклони към централата на ГЕРБ, а друга към БСП и ДПС.
Няколко десетки души скандираха пред хотел Шератон, където се провеждаше церемонията по връчване на наградите за Банка на годината.

След партийните централи няколко хиляди протестиращи минаха отново пред Министерски съвет, парламента с крайна спирка Орлов мост. 

И тази вечер сред протестиращите продължи събирането на подписка  за свалянето на имунитета на Волен Сидеров.

След като миналата седмица към вечерния протест беше добавено сутрешното пиене на кафе пред парламента, за сряда има призив за целодневна блокада на Народното събрание.

Протестът се "разширява" и териториално. Във вторник група протестиращи се появиха пред дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя с викове „Бойко – дезертьор" и призиви да се върне в парламента.
 
Антипротестът

В 18 часа пред НДК се събраха участници в традиционните контрапротести в защита на кабинета "Орешарски". Седми ден те настояват да се даде възможност на това правителство да продължи започнатата социална политика. Хората искат да се увеличат и пенсиите, както се увеличиха майчинските и детските.

И днес лозунгите около пилоните на НДК бяха -  "За социална държава", "Орешарски подкрепяме те", "За промяна - не подмяна".

Преди ден поддръжниците на кабинета внесоха в Министерски съвет и в парламента Петиция в подкрепа на правителството.

В Страсбург евродепутатите обсъждаха ситуацията в България. ЕНП осъди сътрудничеството на управляващите с "Атака" и призова за нови избори в страната.

Протести в страната

Малобройни протести се проведоха и в някои от другите градове на страната, сред които Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Благоевград, Сливен.

В Пловдив протестиращи отрязаха символично средния пръст на Волен Сидеров пред централата на партия „Атака”. Това стана минути след като протестното шествие тръгна по Главната улица и чрез разрязването на картонена ръка с надпис "Мафия". По-късно беше блокирана Централна гара и четири влака останаха на изчакване.

С призиви за оставка на правителството премина и шествието по централната улица на Бургас. Демонстрантите блокираха за половин час основното кръстовище до жп гарата.


Dir.bg публикува потребителски снимки от протестите.
Изпратете и направените от вас снимки