Причината за недоволството е проект на Министерството на земеделието за промени в Наредбата за условията за отглеждане на дивеч, предава БНР.

В проектонаредбата се предлага да отпаднат всички текстове, които създават проблем за дейността на съществуващата ферма за норки в Стара Загора, твърдят природозащитниците.

Според тях повече от две години институциите си затварят очите за нередностите в тази ферма и отказват информация за начина, по който се отглеждат и убиват животните там.

Вижте снимки>>

Ако наредбата бъде приета, ще доведе до увеличаване на екологичния риск за околната среда и здравето на хората в региона, вследствие отглеждането на инвазивен вид, какъвто е американската норка.

Проблем е и разрешаването за загробване на трупове в района.

Ще се отнеме възможността за граждански контрол върху дейността на фермата, а България ще се превърне в една от малкото страни в Европа, в които този нехуманен бизнес ще се развива, категорични са организаторите на протеста.

Освен спиране на дейността на фермите за норки в България от съюза настояват за тотално спиране на кожодерството в страната ни.