Около 7000 души, по данни на МВР към 20 часа, скандираха срещу правителството за пета вечер в столицата. Самите протестиращи свидетелстват за значително по-масово участие.

Призивът бе протестът да е позитивен и да не се ходи до централата на "Атака".
Недоволни се събраха и в други градове.

Малко след началото на протеста пред Министерски съвет стана скандал между протестиращи и доста "симпатизанти с черни тениски" на движение „Свобода” на Павел Чернев. Събралите се викнаха "Провокатори" и освиркаха симпатизантите - борци и ММА бойци. Не се стигна до сблъсъци. (вижте видео по-долу)

Полицаите се намесиха и приканиха от „Свобода” да си тръгнат.
Оттам обясниха, че се организирали в социалните медии и по телефона.

Чернев каза, че като ги види, лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще се стресне и няма да посмее да атакува протестиращите.

С помощта на гражданите на протеста в София са локализирани групи, за които има данни, че подготвят безредици, съобщиха по-късно от полицията.

До 20 ч. 9 души бяха задържани в столичното Пето РУП. За част от задържаните е получена информация от самите протестиращи.
В някои задържани са открити хладно оръжие и други забранени при посещение на масови прояви предмети, има и хора без документи за самоличност.

Пътят на протеста

Протестиращи първо се събраха към 18,30 ч. пред Министерски съвет с викове „Мафия”, "Червени боклуци".
Недоволни имаше и пред президентството с лозунги „Не съм платен, мразя ви безплатно", „Не гоним туй, за да дойде онуй", „Свалям комуняги от шестгодишен".

Край централата на "Атака" на ул. "Врабча" се събраха лидерът на партията Волен Сидеров и около 1000 симпатизанти. Имаше засилено полицейско присъствие и на жандармерията.

Недоволните от кабинета преминаха през кръстовището на ул. "Раковски" и бул. "Цар Освободител" на път за Народното събрание и поставиха бутилки с вода и рози пред полицаите, които бяха на пост, предаде БГНЕС.

Шествието се събра пред парламента, където бе вдигнат лозунг „Съдбата на Чаушеску ви очаква”.

Протестиращи блокираха Орлов мост, а оттам тръгнаха по бул. "Евлоги Георгиев" до НДК. 
Хилядите се спряха пред централата на ГЕРБ и скандираха „Мафия”, а после освиркаха централата на БСП с искане за оставка и викове „Кой не скача е червен”.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев влезе при протестиращите пред централната на БСП. Той беше залят с вода и замерван с тоалетна хартия от недоволните граждани.

Шествието стигна до централата на ДПС, където запя химна на България, а после се върна към парламента и хората се разотидоха.

Позитивно протестиране

Заради събитията около централата на "Атака" от предната нощ в социалните мрежи тръгна инциативата #ignorevolen - да бъде игнориран Волен Сидеров и изявите му, да не се ходи до централата на партията, а ако протестиращите минат от там - да са мълчаливи или да няма нецензурни скандирания.

Десетки призоваха за позитивен протест с усмивка, цветни дрехи и без качулки - разпространи се снимка с лозунга #усмихнисебе.
В страницата за събитието във Facebook #ДАНСwithme 5 бе пуснат и наръчник за позитивно протестиране.

Гражданска петиция с искане да бъде свален имунитетът на Сидеров се разпространява в интернет.

В страната


Около 1000 души шестваха по пловдивските улици без да се стига до инциденти. Пред централата на "Атака" и Джумая Джамия на Главната улица имаше по-засилено полицейско присъствие.

Около 250 души се събраха до общината във Варна, предаде Дарик. Забелязваха се лица от февруарския бунт в града.

Повече от шейсет автомобила участваха в протестен автопоход по улиците на Бургас.

Близо 100 човека се събраха в Сливен. Този път протестиращите бяха водени от оркестър „Карандила", който изпълняваше патриотични песни.

Около 70 великотърновци искаха оставка на кабинета "Орешарски" и промени в Изборния кодекс пред паметник "Майка България".

Анкета: Подкрепяте ли протестите?