Милев е част от бандата за магистрални грабежи "Крокодилите", която нашумя преди няколко години. С нея се свързва и брат му - Евгени Милев-Гейзо.

От прокуратурата днес обявиха, че групата, в която се участвали още Лазарин Лазаров, Едуард Павлов и Мартин Димитров, е представлявала трайно сдружение на лица с цел да вършат кражби и грабежи, създадено с користна цел и въоръжено.

Емил Милев, Едуард Павлов и Мартин Димитров са предадени на съд за ръководство и членуване в организирана престъпна група, действала на територията на страната от февруари 2004 г. до 24 ноември 2013 г.  

Крокодила е привлечен като обвиняем за това, че е ръководел бандата, а Павлов и Димитров за това, че са участвали в нея.

В същата група е участвал и Димитър Митрев до 14.12.2009 г., когато е починал при престрелка с полицията.

Бандата разполагала с огнестрелни оръжия – пистолет марка ЧЗ 75 , пушки помпи и автомат "Калашников", лек автомобил марка Опел "Омега", полицейски атрибути – сини лами тип буркан за закрепване върху автомобили, дрехи и ленти с надписи "Полиция", ръкавици, маски за лица, радиостанции.

Нападенията

На Крокодила и Мартин Димитров е повдигнато обвинение и за отвличане, грабеж и за палеж. 

Около полунощ на 14.12.2009 г., в района на Вакарел на магистрала "Тракия", Милев, починалият по-късно Митрев и Мартин Димитров, придвижвайки се с автомобил, върху който били поставили синя полицейска лампа, облечени с дрехи с надписи "Полиция", с маски на лицето и представяйки се за полицейски служители спрели лек автомобил, управляван от турски гражданин. Използвайки сила и заплашвайки го с автомат и пистолет, те го отвлекли, поставяйки му белезници.

Придвижили се със собствения си автомобил и с колата на турчина на около 2 км от магистралата в гориста местност. Там тримата му нанесли множество удари с ръце и крака по тялото и главата и му отнели 5000 евро. След това завързали чужденеца с въже за дърво, а автомобила му залели с бензин и го запалили.

При отдалечаване от мястото, тримата били пресрещнати от полицейски патрули, извършващи по същото време спецоперация за противодействие на магистралните грабежи. За да успеят да избягат, Крокодила открил автоматичен огън, като насочил стрелбата си към намиращия се най-отпред служител, но не успял да го уцели, въпреки множеството изстрели, попаднали в патрулките. В отговор полицаите започнали да стрелят, при което Митрев бил ранен смъртоносно.

Емил Милев е направил опит да убие полицейски служител с "Калашников", но деянието му останало недовършено по независещи от него причини - служителят успял бързо да се прикрие зад полицейския автомобил, уточняват от прокуратурата.

На Крокодила е повдигнато обвинение и за извършения на 22.07.2010 г. въоръжен грабеж на 5440 лв. от бензиностанция "ОМВ Автокам" на бул. "Ботевградско шосе" №264 в София. Милев, въоръжен с автомат и с маска на главата, нанесъл удари по служителя на бензиностанцията и накрал посетителите да легнат на земята. Той е имал двама съучастници, които се издирват. 

Крокодила и Димитров са предадени на съд и за въоръжен грабеж, извършен на 21.08.2012 г. в бензиностанция Круиз 77 в Бухово. Двамата влезли вътре, насочили пистолети към служителката и заплашвайки я с убийство взели от касата 1370 лв. 

Банков обир


Емил Милев, Лазарин Лазаров и Едуард Павлов са привлечени като обвиняеми и за извършения на 12.03.2010 г. грабеж на 136 072 лева от банка "Прокредитбанк България" АД - клон "Люлин". Те предварително наблюдавали банковия клон, инкасовия автомобил и хората, които пренасят парите. Въоръжени с автомат, пистолети, автоматичен пистолет "Узи" и пушка-помпа, с маски на главите, около 19.00 часа нападнали служителя на банката, който пренасял парите до автомобила, нанесли му множество удари, насочили оръжията си и взели неговото. Опитали се да му поставят белезници, но не успели. Взели парите и избягали.

По делото са разпитани 80 свидетели, сред които и такива с тайна самоличност. Назначени са множество експертизи. Иззети са голямо количество веществени доказателства, уточниха от държавното обвинение. 

На Крокодила е наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража", на Павлов - "Домашен арест", на Димитров - "Подписка", а Лазаров е на свобода срещу парична гаранция от 2000 лв.

Крокодила беше задъран в края на 2013 г. и тогава заяви пред съда, че МВР се опитва да го убие.