Днес е световният ден, посветен на борбата с онкологичните заболявания. Според данни на Световната здравна организация една трета от смъртните случаи от рак за следствие на 5 водещи рискови фактори, свързани с лоши навици и неправилно хранене: високите нива телесни мазнини, недостатъчен прием на свежи плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, употреба на тютюневи изделия и алкохол. Добрата новина е, че при ранното диагностициране, преживяемостта се покачва значително.

Все повече български пациенти вярват в постиженията на съвременната медицина и разбират, че грижата за собственото тяло, превенцията и ранното диагностициране могат да помогнат при овладяването и лечението на болестта.

Всяка година броят на пациентите, които избират да се подложат на лечение в чужбина расте. Според известния онколог от раковия център CEACC във Виена проф. д-р Кристоф Цилински, напредъкът в медицината е забележителен и поради това преживяемостта на пациентите расте. Броят на излекуваните пациенти в случаи, когато заболяването е открито в ранна фаза, както и контролирането на болестта, открита в по-напреднал стадий се повишава всяка година сред пациентите в Европа.

"Ключов фактор е откритието, че някои човешки гени са обвързани с появата на раковите клетки. Вследствие на това се регистрираха много лекарства, които таргетират определени генетични причинители, за които знаем че са отговорни за разпространението и растежа на туморите. Това аз наричам революция в лечението на рак". Освен това, днес много типове рак са диференциирани.

"Преди години ние третирахме рак на гърдатата. Днес знаем 10 различни подтипа на рака на гърдата, и всеки от тях изисква различен подход на лечението. При рака на белия дроб познаваме 15 подтипа"- допълва проф. д-р Цилински.

Ето защо точната диагноза е много важна. Това е една от причините все повече българи да се насочват към лечение навън.

През 2019 г. броят на български пациенти се е увеличил с 23% спрямо предходната година. Много от тях пътуват за второ мнение и след това избират да бъдат лекувани от високо квалифицирания медицински персонал в болницата.