Ситуацията с грипа е динамична. Намираме се в подножието на платото със стремглаво повишаване на заболеваемостта. До седмица - две случаите ще започнат да намаляват. Това коментира в предаването "Събуди се" проф. Ива Христова от Национален център по заразни и паразитни болести.

Тя уточни, че е София-град е с едно от най-ниските нива на заболеваемост, но това се дължи на липса на регистриране на болните. "До края на януари и началото на февруари се очаква пикът на заболяването, след което ще започне понижение на случаите", каза Христова. Според нея 99% от заболелите са с грип щам А. "Ефективността на грипната ваксина е много по-висока от предишни години", каза тя.

"Всички могат да бъдат засегнати от грип. Хората в активна възраст, които са се срещали с него могат да го изкарат по -леко. Малките деца, хората над 65-години и при тези с хронични заболявания болестта протича по-тежко", добави специалистът.

По думите на Ива Христова не може да се каже кога трябва да има грипна ваканция и дали да се удължи междусрочната, тъй като това се решава, след като се видят нивата на заболеваемост.

Грипът е много по-напред от COVID и другите респираторни вируси. Много по-вероятно е да сме болни от грип, ако сме с температура, отколкото от COVID или други респираторни заболявания, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Христова уточни, че морбили все още няма в България. Тя добави, че в момента случаите на скарлатина са по 200-300 на седмица, а на варицела около 600.