От днес 25 януари до 1 февруари включително в София-област е обявена грипна епидемия. Временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на грипната вълна.

Седем са общо областите в страната с обявена грипна епидемия - Плевен, Смолян, Пловдив, Габрово, а от днес временните противоепидемични мерки са в сила и в София-област, Варна и Бургас. Преустановяват се плановите приеми за бременни жени и деца, задължителните имунизации и профилактичните прегледи. Забраняват се свижданията в болници и социални институции за деца и възрастни хора. Въпреки обявената грипна епидемия, учениците ще продължат да посещават учебните занятия присъствено.

"Има много болни в момента. По-често преглеждаме малки деца, а по-възрастните решават да си останат вкъщи и да се лекуват самостоятелно. Родителите са по-притеснени за децата, но и те съобщават, че имат симптоми. Хубаво е болните да си останат вкъщи и да се лекуват и най-важно е още при първи симптоми да се посети лекар, за да се прецени дали е болен от грип, защото за него има специфично лечение, или е болен от друг вирус", обясни пред БНТ д-р Александър Николов, общопрактикуващ лекар в ДКЦ - Костинброд.

Лекарите отново съветват при първи симптоми да се потърси медицинска помощ, а не да се прибягва до самолечение.