ВъвВарненска област е обявена грипна епидемия от 25 до 31 януари, каза началникът на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция в крайморския град д-р Анка Баева пред БТА.

Тя уточни, че заболеваемостта в областта е 213,68 на 10 000 души население. В училищата засега болните са между 17-18 процента и учениците ще учат присъствено, каза д-р Баева.

От инспекцията следят заболеваемостта и ако тя достигне 28-30 процента при учащите се е възможно да бъде обявена грипна ваканция.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Освен това се провежда стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Министерството на здравеопазването препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси - чрез кихане и кашляне.

Данните за заболяемостта в страната показват нарастване на грипната активност. Най-засегнати от остри респираторни заболявания (ОРЗ) са децата и младите хора до 30 г.

Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора.

Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително да носите маска, както и когато общувате със стари хора и бременни жени, съветват експертите.

Плевен също обяви грипна епидемия, като временни мерки се въвеждат от утре - 24.  Към момента са в сила и противоепидемични мерки в областите Смолян, Габрово и Пловдив. Така областите, които са в грипна епидемия вече са пет.

"Към областите с грипна епидемия вероятно ще се добавят Плевен, Бургас и Варна", съобщи по-рано главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.  Много близо до техните стойности са Ямбол, Пазарджик, Перник и София област, каза доц. Кунчев.